Binnenland
BNNVARA

Ook in de winter kun je bloeiende planten vinden

foto: Fotograaf MarijkeSfoto: Fotograaf MarijkeS
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in de winter kun je bloeiende planten vinden

Zin om tijdens het eet- en feestfestijn even een frisse neus te halen? Doe dan mee met de Eindejaars Plantenjacht van FLORON. De plantenonderzoekers van FLORON willen meer weten over de winterbloeiers en stimuleren mensen om op jacht te gaan naar planten die nu in bloei staan. In Vroege Vogels legt een enthousiaste Stef van Walsum van FLORON uit hoe je mee kan doen aan deze Eindejaars Plantenjacht.

Eindejaarsplantenjacht

Klimaatverandering zou ervoor kunnen zorgen dat er meer planten in bloei staan in de winter dan vroeger. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken. Of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken.

Floron Eindejaars Plantenjacht

Top 5 van de mooiste bloeiende planten die je nu zou kunnen tegenkomen:

  • Madeliefje
  • Paarse dovenetel
  • Scherpe boterbloem
  • Duizendblad
  • Paardenbloem

Bloeiende struiken

Met een beetje zoeken is het ook mogelijk meerdere bloeiende bomen en struiken te vinden. Zo is de hazelaar is één van de vroegst bloeiende struiken, maar je moet er soms goed voor kijken! De stempels van de vrouwelijke bloemen knalrood zijn, zijn ze maar enkele millimeters groot. Naast een bloeiende hazelaar kan je ook een bloeiende zwarte els, sleedoorn of gele kornoelje vinden.


Fotograaf dirksen2305 op de Vroege Vogels website.

De Eindejaars Plantenjacht wordt gehouden van 25 december (Eerste Kerstdag) 2018 t/m 3 januari 2019, en is een mooie aanleiding om er samen gezellig op uit te trekken en een uur lang de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei of in stad of dorp. Het gaat om de soorten, niet om hoeveel daarvan in bloei staan. Voor wie liever met een deskundige gids op pad wil, organiseert FLORON zogenaamde plantenjachten door het hele land. Op de site van FLORON staat een overzicht van deze excursies.

Om het herkennen van de meest voorkomende soorten wat makkelijker te maken, heeft FLORON een Zoekkaart Winterplanten gemaakt, die als PDF is te downloaden. Meer informatie over de Eindejaars Plantenjacht is te vinden bij FLORON.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie