Binnenland
AVROTROS

Zo maak je de kans dat jouw e-bike wordt gestolen zo klein mogelijk

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je de kans dat jouw e-bike wordt gestolen zo klein mogelijk

Ben jij een van de velen die afgelopen jaar een e-bike heeft aangeschaft? Dan is het zeker de moeite waard om dit te lezen. De ANWB meldt namelijk dat het aantal gestolen e-bikes dit jaar met 40% is gestegen.

Bert Gelling, productmanager van de ANWB-verzekeringstak in Stax&Toine: "Het framenummer van je fiets is van groot belang."

In februari werd bekend dat in 2019 een recordaantal van 420.000 e-bikes werd verkocht. Helaas is het aantal gestolen e-bikes ook gestegen met 38%. Maar liefst ruim 3800 e-bikes werden afgelopen jaar buitgemaakt.

E-bike als 'normale' fiets

Gelling: "Het aantal gestolen e-bikes komt puur door de markt. Je ziet een verschuiving van 'normale' fietsen naar e-bikes. De e-bikes zijn 'gewone' fietsen aan het worden."

Waar de e-bikes voorheen populair waren onder 55-plussers die hem vooral recreatief gebruikten, zie je tegenwoordig ook steeds meer schoolgaande jeugd met een e-bike. Gelling: "De e-bike wordt ook steeds vaker gebruikt voor dagelijkse dingen, zoals boodschappen, waardoor ze steeds meer op openbare plekken verschijnen."

Zo beveilig je jouw e-bike het beste

Je kunt de kans dat jouw fiets wordt gestolen zo klein mogelijk maken door te beginnen met een goedgekeurd ART keurmerk slot. Hoe meer sterren het slot heeft, des te veiliger. Verzekeraars vragen vaak om een ART slot voor het verzekeren van de fiets.

Daarnaast is het volgens Gelling van groot belang om een tweede slot te gebruiken. "Maak de fiets vast aan object die vast in de grond staat. Zo voorkom je de kwestie dat dieven de fiets gewoon op kunnen tillen en meenemen", aldus Gelling.

Nog een goede methode om de fiets te beveiligen is een track en trace zender voor de fiets. Dat werkt als virtueel slot en maakt de fiets een stuk minder interessant voor dieven. Gelling: "Op deze manier vinden wij tweederde van de fietsen terug."

Doe altijd aangifte

Een e-bike kost al snel zo'n 2000 euro, dus het is aan te raden om de fiets te verzekeren. Je kunt de fiets verzekeren voor diefstal en voor schade. "Diefstal is de grootste kostenpost. Verzeker je de fiets voor diefstal, dan krijg je het volledige aankoopbedrag vergoed wanneer de oude niet wordt teruggevonden", aldus Gelling.

Is je fiets ondanks alle maatregelen toch gestolen? Gelling geeft als advies om altijd aangifte te doen bij de politie. "Verzekeringen vragen bij fietsdiefstal ook altijd om een bewijs van aangifte, anders krijg je geen vergoeding", aldus Gelling. Daarnaast komt je fiets dan in het register en mocht je fiets dan later nog eens opduiken, kun je hem alsnog terugkrijgen.

Daarvoor heb je wel het framenummer van je fiets nodig. Het framenummer maakt je fiets uniek en is heel belangrijk. Zonder framenummer kun je namelijk geen aangifte doen wanneer je fiets is gestolen. Noteer dit nummer dus altijd wanneer je een nieuwe fiets hebt gekocht.

Maak het dieven niet te makkelijk

De accu van een e-bike is ook een populair object voor dieven. De kosten van een losse accu beginnen bij 300 euro en kunnen oplopen tot 700 euro. Tegenwoordig kunnen veel accu's ook op slot. Dit slot is helaas vaak nog vrij makkelijk open te breken voor dieven.

Gelling: "Maak het dieven niet te makkelijk. Als je een slot voor een accu hebt, gebruik hem dan en neem de accu mee wanneer dat mogelijk is." Verder adviseert Gelling om vooral gebruik te maken van een bewaakte fietsenstalling wanneer dat kan.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie