Binnenland
WNL

‘Onthoofding Franse docent was religieuze daad, dat moet je benoemen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Onthoofding Franse docent was religieuze daad, dat moet je benoemen’

De onthoofding van de Franse docent Samuel Paty was een religieuze daad en dat moet benoemd worden, zegt VVD-fractievoorzitter in Almere Ulysse Ellian in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

‘Onthoofding Franse docent was religieuze daad, dat moet je benoemen’

"Veel politici zeggen dat het een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting", zegt Ellian. "Dat is zo, maar de kern van de zaak is dat iemand zegt dat zijn profeet wordt beledigd. 'Als jij dat doet, dan slacht ik je af.'"

Paty werd onthoofd nadat hij tijdens een les een cartoon van de profeet Mohammed liet zien. "Het is vervelend misschien zo'n cartoon, maar dat is nou net de kern van de zaak", zegt Ellian. "Men moet de mogelijkheid hebben om een religie te bekritiseren. Je moet je uitspreken, anders geef je gelijk aan radicale extremisten."

'Islamitische afrekening'

Opiniemaker Mark Koster is het eens met Ellian. "Dit is een islamitische afrekening geweest. Dat moeten we adresseren. Het zieke van alles is dat deze man juist een erg zachtaardige docent was. Hij liet die tekeningen niet zien om te polariseren, maar om een debat op gang te brengen."

De Franse president Emmanuel Macron is inmiddels om, ziet Koster. "Die noemt het islamisme. Hij noemt het beestje bij de naam, en dat heeft hij lang niet gedaan. Dat moet in Nederland ook gebeuren."

Ook Ellian zou graag een andere houding in Nederland willen zien. "Het begint met een bepaalde attitude. We leven in het vrije Westen. We hebben bepaalde vrijheden hier. De vrijheid dat iemand jou niet een geloof opdringt. Tegen de radicale islamisten moet je zeggen: 'Jullie hebben hier niets te zoeken. Wat jullie aanhangen, past hier niet. Je gedraagt je naar de vrijheid die je hier krijgt. Bevalt het niet, adiós.'"

'Mijn ouders zijn gevlucht voor deze barbaren'

Ellian ziet weinig in de oproepen van sommige politici om de dialoog aan te gaan met extremisten. "Mijn ouders zijn gevlucht voor deze barbaren en nu zie ik ze hier in Europa. Wat valt er te praten met mensen die leraren onthoofden?"

Ster advertentie
Ster advertentie