Binnenland
MAX

Kernenergie: we kunnen er niet omheen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kernenergie: we kunnen er niet omheen

Kernenergie zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Naast wind- en zonne-energie is ook deze vorm van schone energie nodig om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Het kabinet is van plan om twee kerncentrales te bouwen. In Villa VdB legt Jacques de Jong, bestuurslid van de Stichting Kernenergie en Energietransitie, uit waar we staan.

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft al aangekondigd dat na de zomer wordt begonnen met de voorbereidingen van de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Er moeten grote stappen worden gezet, zegt De Jong; "De staat zal daar een hele duidelijke rol bij moeten gaan spelen." Een kerncentrale staat er niet zomaar. Er eentje bouwen kost miljarden euro’s en jaren voorbereidingstijd. "Er moet gewoon een staatsbedrijf opgetuigd worden dat dat allemaal gaat doen", denkt De Jong.

Tsjernobyl

In de jaren 80 van de vorige eeuw waren we ook heel dicht bij een uitbreiding van kernenergie. Alles seinen stonden op groen om vier nieuwe kerncentrales te bouwen in Nederland. Jacques de Jong maakte als hoofd van de afdeling kernenergie van dichtbij mee hoe dat op het laatste moment de mist in ging. "Alle besluiten lagen klaar, we stonden allemaal in de startblokken eind april 1986 en toen gebeurde de kernramp in Tsjernobyl. Dat gaf zoveel onzekerheden dat de politiek toen besloot om het allemaal weer in de ijskast te zetten. En by the way: we hadden toen gas volop", herinnert De Jong zich.

Let's go

Nu staan de seinen weer op groen, denkt Jacques de Jong. En hij heeft er zin in: "De mensen in Borssele en Zeeland zeggen: kom maar op. De ruimte is er, het elektriciteitsnet is er geschikt voor. Dus: let’s go!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie