Binnenland
BNNVARA

Is 'Het Nieuwe Rijden' mislukt?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Is 'Het Nieuwe Rijden' mislukt?

Ruim tien jaar geleden werd de reclamecampagne 'Het Nieuwe Rijden' opgezet om een andere rijstijl te promoten. Vroege Vogels in gesprek met toenmalig initiatiefnemer Martin Kroon.

Quote

Als iedereen wat eerder zou op schakelen, minder hard zou rijden en rustiger zou optrekken dan heb je al een kolencentrale aan emissies uitgespaard.

Martin Kroon

Het Nieuwe Rijden moest automobilisten stimuleren om over te gaan op efficiënter rijden om zo minder energie te verbruiken. De rijstijl werd opgenomen in de rijexamens om alle nieuwe automobilisten de nieuwe stijl aan te leren.

Ko en Luuk Doeks

Wie kent ze niet? De bekende reclamespots op televisie waarin de broers Ko en Luuk Doeks uit het Overijsselse Hasselt invulling gaven aan een reclamecampagne rond Het Nieuwe Rijden, bedoeld om de Nederlandse automobilist zuiniger en schoner te leren rijden. Het filmpje was een parodie op de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard, waarin de neven Bo en Luke Duke Hazzard de hoofdrol hadden en een rijstijl hanteerden die het tegenovergestelde was van Het Nieuwe Rijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: YouTube

Martin Kroon werkte in de jaren '90 bij het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ontwikkelde Het Nieuwe Rijden. Ook na zijn pensionering is hij nog steeds promotor van de rijstijl. In Vroege Vogels Radio vertelt Kroon over de huidige situatie en de toekomst van Het Nieuwe Rijden.

Wegbezuinigd

In 2006 is de campagne voor Het Nieuwe Rijden wegbezuinigd. De rijstijl is geen overheidsbeleid meer. Sterker nog, de afgelopen tijd is op steeds meer snelwegtrajecten de maximum snelheid verhoogd van 120 km/uur naar 130 km/uur. Is de campagne voor Het Nieuwe Rijden mislukt?

Quote

De campagne is juist gelukt, en we zouden 'm morgen weer moeten beginnen want het is niet anders dan tien jaar geleden toen de campagne liep. Dezelfde tips zijn nog steeds actueel en de noodzaak om het toe te passen is alleen maar groter geworden. Het klimaatverdrag van Parijs moeten we met z'n allen mogelijk maken.

Martin Kroon

Martin Kroon ziet het liefst dat het nieuwe rijden opnieuw geïntroduceerd wordt. Nieuwe rijders besparen 10 tot 30 procent brandstof en rijden daarnaast ook veiliger. Een ander idee van Kroon is Het Nieuwe Doorrijden. Als het gemotoriseerde verkeer minder hoeft te stoppen en meer kan doorrijden, scheelt dit veel in verbruik, uitstoot en geluidshinder van autoverkeer.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie