Binnenland

Zware pijnstillers worden steeds vaker uitgeschreven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware pijnstillers worden steeds vaker uitgeschreven

Huisarts Jos van Bemmel maakt zich zorgen over de grote toename van het gebruik van zware pijnstillers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om opiaten als het middel Oxycodon. Gebruikers kunnen verslaafd raken aan dit middel. De Amersfoortse huisarts schreef het volgende bij Medisch Contact: "In 2016 slikten 440 duizend mensen in Nederland Oxycodon volgens de stichting Farmaceutische kerngetallen. […] Als we dit probleem niet rigoureus aanpakken, dan zien we binnenkort dezelfde problematiek als nu in Amerika."

Van Bemmel schreef in 2016 naar schatting 20.000 Oxycodontabletten voor. Daarnaast gingen ook andere middelen zoals codeïne en tramadol veelvuldig over de toonbank.

Sneller dan morfine

Bij Apotheek W.F. Van Heemskerck in Hilversum zien ze het toegenomen gebruik van pijnstillers. "Morfine wordt steeds minder voorgeschreven. Oxycodon werkt sneller. Het is een heel krachtige pijnstiller", zegt apotheker M. ter Borg. "Je begint te zien dat het een soort middel van eerste keuze wordt."

Huisartsen kunnen een centrale rol spelen bij het oplossen van het explosieve gebruik van pijnmedicatie. Zo ging het eerder ook: huisarts Van Bemmel riep patiënten op die langer dan twee jaar antidepressiva gebruikten en wist het gebruik van die middelen onder de opgeroepen patiënten terug te dringen.

In actie

Professor anesthesiologie Albert Dahan benadrukt dat niet alleen huisartsen in actie moeten komen: "Ik richt me ook op de dokters in mijn eigen ziekenhuis. Ik verbaas me soms dat ze zo makkelijk een patiënt met een groot aantal Oxycodontabletten naar huis sturen. Ik richt me op alle artsen, niet alleen de huisartsen, maar ook de medisch specialisten. Om echt een afspraak te maken met die patiënt: gebruik de Oxycodon, maar doe het niet langer dan een week, tien dagen, of hooguit twee weken."

Zware pijnstillers steeds vaker gebruikt

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie