Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter 'kwaliteitsgroep' Feyenoord City: opvolger De Kuip komt er gewoon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter 'kwaliteitsgroep' Feyenoord City: opvolger De Kuip komt er gewoon

De gemeente Rotterdam moet deze week nieuwe noten kraken over Feyenoord City. Definitief groen licht over de nieuwe voetbaltempel in de Maasstad valt pas volgend jaar, maar de opvolger van De Kuip komt er hoe dan ook. Dat stelt Robert Winkel, architect en voorzitter van de Kwaliteitsgroep Feyenoord City, in 1 op 1. Winkel ligt niet wakker van de losse eindjes rondom de financiering van het mega-project. Het tekort van 40 miljoen noemt hij "een zandkorreltje."

Feyenoord City houdt de gemoederen in Rotterdam al lange tijd bezig. De sfeer is de laatste tijd zelfs giftig te noemen over het nieuw te bouwen voetbaltempel met nu al een prijskaartje van 441 miljoen euro. Feyenoord City zou daarmee een van de duurste voetbalstadions van Europa worden. Het project valt of staat met uitgeleend geld afkomstig van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Aanjager

Maar volgens Robert Winkel, architect en tevens voorzitter van het 'Q-team' van Feyenoord City, is het mega-project aan de Nieuwe Maas niet te stoppen. Als voorman van dit 'Quality Team' dat waakt over over de kwaliteit van deze mega-ontwikkeling in Rotterdam 'Op Zuid', gelooft hij heilig in een nieuw onderkomen van de grootste volksclub van Nederland die De Kuip moet doen vergeten.

"Dit nieuwe stadion komt er gewoon. Het gaat ook niet alleen om Feyenoord City, maar om de hele grootstedelijke ontwikkeling eromheen. Dit stadion wordt een aanjager van een belangrijk gebied van Rotterdam."

Winkel is ervan overtuigd dat Feyenoord City een katalysator wordt om de achtergestelde wijken ten zuiden van de Maas in sociaal-economisch opzicht sterker te maken. Zo moet rondom Feyenoord City een nieuw treinstation verrijzen, compleet met wijken met betaalbare woningen en horeca, en wordt het hele gebied in Rotterdam-Zuid een belangrijke 'banenmotor' voor de hele regio, stelt Winkel.

"Toen we hiermee begonnen hebben we meteen gezegd: het nieuwe stadion moet verbinden. En zoals het er nu voor staat, wordt het fantastisch." Om eraan toe te voegen: "Nu is het er een verschrikkelijke plek. Straks wordt het een plek waar je graag naartoe gaat."

Rapportcijfer

"Ik zou het project een acht of zelfs een negen geven. Het is niet alleen een stenen project, maar ook een mensenproject", zegt Winkel. "Kinderen kunnen er dichtbij huis gaan sporten, bijvoorbeeld op hockey gaan."

Dat de emoties in Rotterdam hoog oplopen en veel Rotterdammers trouw willen blijven aan De Kuip en daarom hard pleiten voor renovatie van het stalen bouwwerk uit 1937, snapt Winkel ergens wel. "De Kuip is nu eenmaal een monument. Het is een heel mooi gebouw maar er moet echt een nieuwer mooier stadion komen dat veel meer wordt dan alleen een voetbalstadion."

Maar het doek valt niet voor De Kuip, dat een kleine kilometer van Feyenoord City ligt, haast Winkel zich te zeggen: "De Kuip gaat niet verdwijnen. Die blijft gewoon bestaan, maar krijgt een andere bestemming." En dan moeten we denken aan woningen, horeca, kantoren en publieke ruimtes, zegt Winkel.

In de luwte

Tot nu toe heeft Winkel en de overige deskundigen van de zogeheten kwaliteitsgroep van Feyenoord City vooral in de luwte geopereerd. En dat terwijl felle tegenstanders - voor het leeuwendeel leden van Het Legioen - nadrukkelijk van zich laten horen bij de inspraakrondes die sinds vorige week zijn gestart in het stadhuis van Rotterdam.

De inspraakrondes worden door allerlei veiligheidsmaatregelen omgeven en gingen bijna niet door vanwege bedreigingen en intimidaties aan het adres van voorstanders van Feyenoord City. Zo werd vorige week nog een gesprek tussen de gemeente en Feyenoord afgeblazen omdat burgemeester Aboutaleb - zelf voorstander van het nieuwe stadion - de veiligheid van betrokkenen niet kon garanderen.

Dubbeltje op zijn kant

Donderdag steekt de gemeenteraad de koppen weer bij elkaar over het project. Daar bestaat het idee dat het het hele project in 'Rotterdam op Zuid' iets weg heeft van een dubbeltje op zijn kant. Zo heeft de Rekenkamer van de gemeente een negatief advies uitgebracht over Feyenoord City. De rekenmeesters van de Maasstad achten het plan veel te risicovol vanwege een gapend gat van ruim 40 miljoen euro in de totale begroting.

En alsof het project nog niet genoeg wankelt, zorgen de gestegen grondstofprijzen er nu voor dat de bouwkosten van Feyenoord City alleen maar omhoog zullen gaan. Om maar te zwijgen van de nu al verdampende opbrengstprognoses voor de club en investeerders die zich dreigen terug te trekken onder druk van bedreigingen.

Winkel ligt er niet wakker van. "40 miljoen euro lijkt heel veel maar is een zandkorreltje als je kijkt naar het totale bedrag en het totale project." Mocht dit begrotingsgat toch een probleem worden, dan kan er altijd nog worden gesnoeid worden in de bouwkosten, zo vult Winkel aan. "Dan maar bezuinigen."

Duurste en mooiste stadion van Europa

Van een gebrek aan bravoure heeft Winkel in elk geval geen last. "We gaan het duurste en het mooiste stadion van Europa bouwen." Mooier dan De Kuip? Daarop durft Winkel geen 'ja' te zeggen.

Wel zegt hij zich te willen inzetten om ervoor te zorgen dat de prijzen voor seizoenkaarthouders in Feyenoord City niet hoger gaan uitvallen dan die in De Kuip. "Daar ga ik wel mijn best voor doen. Dit nieuwe stadion moet een mensen stadion worden. We doen het ook voor de mensen, niet voor de stenen en niet voor de politici. Dus ik zou dat wel vragen."

Luister hier het gesprek over Feyenoord City terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie