Binnenland
KRO-NCRV

Boerenvoorman LTO: 'Je kan geen scheet meer laten in buurt van natuurgebied'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerenvoorman LTO: 'Je kan geen scheet meer laten in buurt van natuurgebied'

"Boeren zijn het zat om te worden afgeschilderd als milieuvervuilers en fraudeurs", zegt LTO-voorzitter Marc Calon in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Hij is de opgelaaide stikstofdiscussie spuugzat. "We leven niet in een groot natuurgebied."

De boerenvoorman haalt hard uit naar D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die volgens Calon komt met 'een idioot plan' om de veestapel te halveren. "Dat kost 3,5 miljard euro per jaar en 41.000 werkplaatsen." Het boerenprotest zet dinsdag het land op stelten, met de grootste ochtendspits ooit en honderden tractoren op het Malieveld.

Boerenvoorman LTO: ‘Je kan geen scheet meer laten in buurt van natuurgebied’

"Je kunt geen scheet meer laten in de buurt van een natuurgebied", stelt Calon over de stikstofcrisis in Nederland. "Dit land is geen groot natuurgebied. We leven in een grote stad." Hij voelt er dan ook niks voor om boeren gedwongen uit te kopen rond natuurgebieden, om de stikstof uitstoot en neerdaling te verminderen. "Vrijwillig is prima, gedwongen gaan wij ernstig voor liggen."

Kom bij Calon ook niet aan dat de veehouderij meer moet doen om de stikstofcrisis aan te pakken. "We hebben meer gedaan dan welke sector dan ook om stikstof te reduceren." Desalniettemin is de Nederlandse veehouderij, die voornamelijk zuivel en vleeswaren exporteert, verantwoordelijk voor 40 procent van de stikstofuitstoot. Het kabinet komt nog met een reactie op de commissie-Remkes en de voorgestelde maatregelen.

Ster advertentie
Ster advertentie