Binnenland
BNNVARA

Visarenden in Biesbosch gevoelig voor verstoring

foto: Thomas van der Es (Staatsbosbeheer)foto: Thomas van der Es (Staatsbosbeheer)
  1. Nieuwschevron right
  2. Visarenden in Biesbosch gevoelig voor verstoring

Het gaat goed met de broedparen van visarenden in Nederland. In de Biesbosch zijn inmiddels drie succesvolle broedparen aangetroffen. De vogels zijn gevoelig voor verstoringen dus locaties van broedparen worden afgesloten voor recreanten. Maar, dat gaat niet altijd goed, wordt verteld in Vroege Vogels.

Visarenden in de Biesbosch

In 2016 werd het eerste broedpaar visarenden waargenomen in de Biesbosch, een jaar later het tweede paar en nu in 2020 zijn er drie succesvolle broedpaartjes aangetroffen in het natuurgebied. Het gaat goed met de broedparen van visarenden in Nederland. Het is bekend van visarenden dat ze heel trouw zijn aan hun nestlocatie en dat ze graag bij elkaar in de buurt broeden.

Vandaar dat er nu maar liefst drie broedparen in één natuurgebied zijn. In totaal hebben ze tezamen 9 jongen gekregen die op het punt van uitvliegen staan. Elders in de Biesbosch heeft een 4e paar nog een nest gebouwd, de hoop is dat die volgend jaar ook jongen krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzonder paar

Het laatste paar visarenden bestaat uit een Brits mannetje en een Duits vrouwtje die besloten hebben halverwege hun reis in de Nederlandse Biesbosch een nest te maken. Dit geeft ook wel de bjjzondere waarde aan van dit natuurgebied met grootschalig visrijk water en de aanwezigheid van dode bomen en hoogspanningsmasten.

De afgelopen 10 jaar verdubbelde het gebied qua schaal door natuurontwikkeling en waterveiligheidsprojecten van 'Ruimte voor de Rivier'. Van het jonge mannetje, de Britse visarend, is bekend dat die vorig jaren heeft overzomerd in de buurt van Zwolle en in de buurt van Roermond. In december 2017 is hij waargenomen in Senegal.

Verstoring

De visarenden zijn echter zeer gevoelig voor verstoringen. Veelal worden de locaties van de broedparen daarom niet vrijgegeven en worden kreken afgesloten voor recreanten. Maar soms gaat het mis doordat recreanten zich niet aan de regelgeving houden met alle risico's van dien. Mochten de broedparen te vaak verstoord worden dan is het niet gegarandeerd dat de visarenden het jaar erop terugkeren in de Nederlandse Biesbosch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie