Binnenland

Kamp: We hebben het gasdossier onderschat

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamp: We hebben het gasdossier onderschat

[EO] "Ik vind het niet mooi dat een premier zo bejegend wordt." Zo reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken op het optreden van Mark Rutte die deze week in het programma Pauw en Jinek tussen de boze Groningers zat. Maar Kamp erkent ook dat hij zaken in het gasdossier heeft onderschat, zo liet hij weten bij Dit is de Dag.

"Als ik achteraf terugkijk, is niet alles wat ik gedaan heb goed. De complexiteit van de versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied was groter dan ik in begin had ingeschat," vertelt Henk Kamp. "In het allereerste jaar dat ik minister was, hebben we geprobeerd zo snel mogelijk alle informatie boven water te krijgen om beslissingen te maken. Het allereerste jaar is de gaswinning wel van 48 miljard naar 54 miljard omhoog is gegaan. Dat was geen mooie beweging. Er was wel een koude winter, maar het was beter dat dat niet was gebeurd."

Video niet beschikbaar

Terechte boosheid

Henk Kamp die na de verkiezingen afscheid neemt van de landelijke politiek, kan terugkijken op een lange carrière in de Haagse politiek. "Ik draai 25 jaar mee in Den Haag, dus ik voel me ook medeverantwoordelijk voor de situatie in Groningen. We hebben er allemaal van geprofiteerd, maar de nadelen zijn exclusief voor de Groningers, en de mensen zijn terecht boos."

Behalve minister van Economische Zaken was Henk Kamp eerder minister van VROM, Defensie en Sociale Zaken. Hoogtepunten kan hij niet noemen. "Mijn hoogtepunt was dat ik heb mogen werken voor de publieke zaak." Wat Kamp nog graag had willen doen: minister van Asiel, de portefeuille die hij als Kamerlid lang gedaan heeft. "Maar dat zal er nu niet meer van komen." Mocht er nog een beroep op hem gedaan worden als informateur van een nieuw kabinet, zoals in 2012? "Daar zal ik geen nee tegen zeggen."

Ster advertentie
Ster advertentie