Binnenland
NTR

Moet er extra steun komen de voor de vrijetijdsector?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er extra steun komen de voor de vrijetijdsector?

Voorzichtig gaan we richting de 1,5 meter samenleving. Ook de ondernemers in de Limburgse toerismesector hadden andere verwachtingen van hun hoogseizoen. Kwesties bespreekt wat komende zomer betekent voor het toerisme in deze regio.

Toerisme in Limburg

Het provinciebestuur van Limburg dringt er in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken op aan dat er een noodplan met extra steunmaatregelen komt voor de vrijetijdssector.

Het gaat dan om de horeca, verblijfs- en dagrecreatie en evenementen. Het gaat onder meer om het kwijtschelden van belastingen aan toeristische ondernemers voor de periode dat ze gesloten moeten blijven.

"De provincie Limburg is echt een uitzondering vergeleken met andere provincies", stelt Hank van der Vleuten. Bij zijn boscafé in Vijlen ligt alles stil op dit moment. "De hele samenleving hier leeft ervan, waardoor we aanzienlijk harder worden getroffen. Het stikt hier van de campings en horeca.

Andere provincies hebben vaak nog andere branches of industrieën waar ze op kunnen bouwen. Wij hebben een bourgondisch totaalpakket: wandelen, fietsen, genieten van drankje en maaltijd."

Belastingverlaging

Camille Oostwegel jr. Oostwegel Collection hotels en restaurants in Limburg, kijkt uit naar het ontvangen van gast en heeft een 1,5 meter coördinator aangesteld.

"Ik hoop dat de BTW op eten en drinken van 9 naar 6% gaat. Het zou mooi zijn als dat tijdelijk teruggedraaid wordt. Voor de consument geen verhoging en voor ondernemers meer winstmarge. Het is ook niet alleen moeilijk voor de horeca, maar ook leveranciers van bijvoorbeeld koffie, bakkers en foodservice industrie; het hangt allemaal aan elkaar."

Ook acht hij meer compensatie voor vaste kosten wenselijk. "Nu is er looncompensatie, maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik verwacht uit de VS en het VK geen gasten deze zomer. De Nederlander zal in het land op vakantie gaan, dus daar heb ik mijn hoop op gevestigd."

Tegengeluid

Hugo Schaffrath, Fractievoorzitter Vernieuwingsgroep in Beekdaelen is tegen grootschalig toerisme. Hij wil kleinschalige campings, kleinschalige B&B's en veel meer wandel- en fietspaden. Geen nieuwe Valkenburgjes in limburg. "Het is nu prachtig rustig in het heuvelland en dat moet zo blijven. Je merkt dat mensen meer gaan genieten en onthaasten."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie