Binnenland
AVROTROS

Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt'

  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt'

Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn. En daardoor ontstaat er nu een run op deze gekleurde tattoos.

Video niet beschikbaar

Sebastiaan van der Bent is dermatoloog bij de Tattoo poli van 't Alrijne Ziekenhuis in Leiden. "Het is nog de vraag wat er mis is met de huidige stoffen die worden gebruikt", legt de dermatoloog uit.

Bewijs beperkt

"De nieuwe verordening die ingaat vanaf 2022 zal duizenden stoffen gaan verbieden die worden gebruikt bij tattoos en permanente make-up. De mogelijke risico’s verschillen per pigment, voor een groot deel zitten daar logische en verstandige punten in om te stoppen. Maar waar de meeste discussie over is zijn de blauwe en groene pigmenten. Deze zijn cruciaal voor de tattoo-industrie, maar wetenschappelijk bewijs dat ze schadelijk zijn is erg beperkt."

Nu moeten de tattoo-fabrikanten op zoek naar alternatieven, maar deze zijn volgens Van der Bent mogelijk nog schadelijker. "En deze alternatieven hebben mogelijk meer gezondheidsrisico’s en zijn minder goed onderzocht. Het is dus nog maar de vraag of het er veiliger op wordt."

'Voor lief genomen'

Lennert Vieberink (25) heeft nog snel een tattoo laten zetten met deze kleuren. "Rondom mijn enkel zijn in het rood, groen en bruin verschillende bloemen getatoeëerd. Ik had het plan al om een tattoo te laten zetten, maar met de regels in opkomst wou ik snel de tattoo laten zetten." Toch heeft Lennert wél onderzoek gedaan naar de effecten van de kleuren tattoos. "Ik kon geen incidenten vinden hoe vaak complicaties voorkomen, dus ik heb toch een beetje voor lief genomen."

In principe doe je er dus niet iets fout mee als je nu nog een kleurentattoo laat zetten legt dermatoloog Van der Bent uit. "Het is natuurlijk niet meer zo dat je geen kleurentattoo mag zetten volgend jaar. Er zullen alleen een hoop pigmenten niet meer gebruikt mogen werken. Het is belangrijk dat je goed wordt geïnformeerd over de mogelijke risico's."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie