Binnenland
AVROTROS

‘Minister Hennis had er moeten staan, maar ze stond er niet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Minister Hennis had er moeten staan, maar ze stond er niet’

Na het Kamerdebat aankomende dinsdag zal Minister van Defensie Jeanine Hennis haar positie bepalen. Dit doet zij na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het dodelijke mortierongeval in Mali. Vooralsnog blijft ze dus aan. Hennis kwam gisteren extra in opspraak na een opvallend interview met Siebe Sietsma, onderzoeksjournalist van RTL. Hij vertelt hierover in Radio EenVandaag.

Geen verantwoordelijkheid

“Volgens mij was ik de enige journalist die de vraag ‘optreden of aftreden’ niet heeft gesteld. Ik was juist benieuwd naar de inhoud,” zegt Sietsma. “Ze kwam met mooie volzinnen, maar ik hoorde haar geen verantwoordelijkheid nemen.”

Daarom bracht Sietsma het interview terug tot de vraag ‘waren onze militairen veilig?’, waar Hennis geen sluitend antwoord op had. “Op een gegeven moment moet je er staan als minister, maar ze stond er niet.” De problemen bij Defensie zijn volgens Sietsma absoluut niet nieuw. “Het gaat om problemen die al ver voor haar tijd zijn begonnen. Dit is een kwestie van vele jaren voor Defensie weer op niveau is.” Wel is duidelijk dat er veel meer geld moet naar Defensie dan nu gebeurt. “In de tussentijd ‘fingers crossed’ dat er geen doden vallen. Dat is hoe het er nu voor staat,” aldus Sietsma

Niet voor het eerst

Politiek commentator Jos Heymans reflecteert in Radio EenVandaag op de positie van minister Hennis. “Uiteindelijk moet zij zelf besluiten of ze blijft of dat ze weggaat. Ze heeft ook aangekondigd dat ze dat pas doet na het debat, dat vind ik wel zo netjes.” Heymans benadrukt dat minister Hennis ook op eerdere gebeurtenissen wordt afgerekend. “De onderzoeksraad heeft wel gezegd: het is niet de eerste keer met deze minister. Er zijn al bij drie onderzoeken grote fouten van Defensie ontdekt. Bij de eerste twee heeft Hennis nooit iets gedaan.”

'Minister Hennis had er moeten staan, maar ze stond er niet'

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie