Binnenland
NOSNTR

Fysiotherapeuten willen weer volledig open, maar weten nog niet hoe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fysiotherapeuten willen weer volledig open, maar weten nog niet hoe

Fysiotherapeuten mogen tijdens de coronacrisis alleen acute zorg en zorg op afstand verlenen. Maar een groot deel van het inkomen komt niet van die behandelingen. De therapeuten willen meer duidelijkheid waar ze aan moeten voldoen om weer open te kunnen gaan.

Eén van de fysiotherapeuten die staat te trappelen om de deuren weer te openen is Fatiha el Madani. Zij is eigenaar van een praktijk in Breda en denkt al na over nieuwe oplossingen, vertelt ze in Nieuws en Co. "We willen bijvoorbeeld de patiënten meer verdelen. Een deel start op de halve uren en een deel op de kwarturen, zodat de wachtkamer niet te vol raakt."

Fysiotherapeuten willen weer aan de slag

Onduidelijkheid

Er is nog veel onduidelijk. "Er zijn nog geen specifieke normen voor de patiëntveiligheid." In tegenstelling tot huisartspraktijken zijn er voor de fysiotherapeuten nog geen afspraken over beschermende middelen, zoals mondkapjes.

Ook weten praktijken nog niet welke regels straks gelden als het bijvoorbeeld gaat om het aanraken van patiënten. "Dat maakt het lastig om je voor te bereiden voor het moment dat we weer open mogen. We weten niet wat we daar wel en niet voor moeten regelen."

Ook de voorzitter van de branchevereniging van fysiotherapeuten, de KNGF, herkent de zorgen van de therapeuten. "Er is geen helderheid en dat is buitengewoon frustrerend." Veel van de leden die zijn aangesloten bij de branchevereniging willen graag de normale zorg weer opschalen. "Maar dat moet dan wel veilig kunnen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie