Binnenland

‘Tijd van je leven’: een speciale uitzending over leven met een aangekondigde dood

foto: BNNVARAfoto: bnnvara
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Tijd van je leven’: een speciale uitzending over leven met een aangekondigde dood

Elk jaar gaan er in Nederland ongeveer 180 duizend mensen dood. Bij bijna 70 procent daarvan is het, door hun ziekte, een aangekondigde dood. Deze mensen weten dus dat hun leven afloopt. Toch wordt er maar weinig gesproken over het stervensproces. Maar: Hoe leef je met de aangekondigde dood? En wat is dan belangrijk? Aankomende zaterdag 17 juni tussen 19:00 en 21:00 bespreekt Willemijn Veenhoven dat op NPO Radio 1 in de special De Tijd van je Leven.

Veenhoven gaat in gesprek met mensen die weten dat hun einde dichtbij is, met longarts Sander de Hosson, met geestelijk begeleider Mustafa Bulut en met de luisteraar. De Hosson schreef het boek 'Leven toevoegen aan de dagen.' Zijn boek is een pleidooi om meer te praten over de dood.

Dood en leven

Een gesprek over de dood gaat niet alleen over verdriet. 'Wie de dood ziet, ziet het leven!' zo schrijft De Hosson. Oftewel: in Tijd van je leven gaat het niet alleen over de dood, maar ook over leven.

Hoe verandert een relatie als een dierbare ongeneeslijk ziek is? Hoe ga je dan met elkaar om? En op wat voor manier praat je er over? Hoe praat je over de dood met patiënten uit verschillende culturen? Wat doe je als de héle familie afscheid wil nemen van opa op de IC-afdeling? Al deze vragen komen voorbij.

Verhalen van luisteraars

In de uitzending mogen luisteraars meepraten. Dus: Als je een vraag of opmerking hebt of je eigen verhaal wilt delen, luister dan tussen 19:00 en 21:00 naar NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie