Binnenland
AVROTROS

Sentimentele Jordan Peterson toont zijn gevoelige kant op UvA

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Sentimentele Jordan Peterson toont zijn gevoelige kant op UvA

Het ene moment is professor Jordan Peterson, die in de UvA te gast is, koud en hard. Het volgende moment zien we hem breken en zit hij ineens te huilen op de bank.

Video niet beschikbaar

De komst van de omstreden professor ging gepaard met veel kritiek, uit linkse hoek. Een tegengeluid zou hard nodig zijn bij de 'conservatieve, anti-feministische' hoogleraar. De professor wordt vaak voor rechts versleten maar geeft zelf aan links leunend te zijn. Wel is hij een held van alt-right, deels vanwege zijn stellingname tegen politieke correctheid.

De wens van medewerkers van de UvA werd niet ingewilligd, wel kwam er extra ruimte voor vragen. Stiekem hoopte dr Kelder op een klein opstootje. "We gingen hier naartoe met de gedachte: dit wordt een enorme rel, nu gaan we het krijgen." Maar dat gebeurde niet.

Quote

Dit wordt een enorme rel, nu gaan we het krijgen

dr Kelder

Wat er wél gebeurde? Een klein verslag namens dr Kelder en Co in bovenstaande video. In tegenstelling tot een grote uitbraak van rellen en chaos bleek dr Kelder zich te bevinden in een zaal vol fans van de omstreden psycholoog. Op een enkele 'boe' na viel Peterson voornamelijk applaus en gejoel ten deel. "Professor, dit is nu al de beste dag van mijn leven", aldus één van de gelukkige studenten die het lukte een vraag te stellen.

Naast dat Peterson omstreden is, is hij ook gewoon psycholoog. Hij breekt wanneer hij vertelt hoe hij met zijn werk het leven van (wat lijkt voornamelijk jonge, mannelijke) mensen kan veranderen.

Luister hier ook de podcast terug met Geerten Waling over rechts in Nederland en hoe het is gesteld met tolerantie jegens politiek incorrecte meningen.

{podcast audio="63895" caption="Jortcast #67: Weet u nog wat links en rechts is?" }

Ster advertentie
Ster advertentie