Binnenland

Vluchtelingen helpen vlinders in natuur

foto: Fotograaf: vlindertjefoto: Fotograaf: vlindertje
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen helpen vlinders in natuur

[BNNVARA] Vluchtelingen bereiden samen met de Vlinderstichting een bos in Brabant voor op de komst van de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. Door dit vrijwilligerswerk leveren ze een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van de ijsvogelvlinder in Nederland.

Vluchtelingen

Vluchtelingen van de asielzoekerscentrum (AZC) Oisterwijk zijn in samenwerking met de plaatselijke werkgroep van de IVN, Instituut voor Natuur Educatie, en de Vlinderstichting een klein bos bij Liempde aan het voorbereiden op de komst van de vlinder door bomen weg te hakken en zo inhammen te creëren. De vluchtelingen uit het AZC geven aan dat ze graag iets zinnigs en plezierigs doen in afwachting van hun verblijfsstatus en tegelijkertijd helpen deze activiteiten hen om te wennen aan onze samenleving. Met name als het gaat om natuurbehoud in Nederland.

Kleine ijsvogelvlinder

De kleine ijsvogelvlinder is een zeldzame dagvlinder die vliegt van juni tot midden augustus en uitsluitend leeft op kamperfoelie. Vochtige bossen met diepe inhammen hebben zijn voorkeur als leefgebied. Door verdroging en dichtgroeien van de bossen wordt de vlinder steeds minder aangetroffen in Noord-Brabant en Limburg. In een gebied waar de kleine ijsvogelvlinder in de zomer is aangetroffen wordt nu hard gewerkt om de bossen geschikt te maken voor zijn terugkeer.

Verslaggever Jesper Buursink helpt mee in het bos bij Liempde.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie