Binnenland

Jongeren en seks: ze beginnen later en spiraal wordt populairder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren en seks: ze beginnen later en spiraal wordt populairder

[NOS] Jongeren beginnen later aan seks dan vijf jaar geleden. Niet alleen voor 'de eerste keer' is de leeftijdsgrens opgeschoven, ook voor andere vormen van seks, zoals masturberen, is dat het geval.

Dat blijkt uit de derde editie van het onderzoekSeks onder je 25e, waarvoor ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn bevraagd over allerlei thema's die met seksualiteit te maken hebben.

Opgeschoven

"We hebben voor allerlei verschillende vormen van seks berekend op welke leeftijd jongeren hier ervaring mee hebben", zegt onderzoeker Hanneke de Graaf. "Dit blijkt nu voor alle vormen van seks 1 à 1,5 jaar later te zijn dan in 2012."

Zo is het moment waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad, opgeschoven van 17,1 naar 18,6 jaar. De groep jongeren die al tussen de 12 en 14 jaar de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden.

"Blijkbaar is de beschikbaarheid van seks, bijvoorbeeld via internet niet bepalend voor de leeftijd

"Het verschil met 2012 is opvallend groot", zegt De Graaf. "Blijkbaar is de beschikbaarheid van seks, bijvoorbeeld via internet en sociale media, niet bepalend voor de leeftijd waarop jongeren eraan beginnen." Overigens zijn de onderzoeksresultaten volgens De Graaf te plaatsen in een bredere trend. "De trend was eerder te zien in groot internationaalonderzoekin een aantal Europese landen. In het Nederlandse deel was te zien dat steeds minder 12 tot 16-jarigen seks hadden."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie