Binnenland

'Het komende kabinet moet steden serieuzer nemen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het komende kabinet moet steden serieuzer nemen'

[KRO-NCRV] Tijdens de komende kabinetsformatie moet er meer geld worden uitgetrokken voor grote steden. Dat zegt burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG Jan van Zanen (VVD) in Stand.nl. "Als je naar Nederland internationaal kijkt, is ons land eigenlijk één grote stad."

De burgemeesters van de vier grote steden hebben bij premier Rutte een wensenlijstje neergelegd voor de komende kabinetsperiode. 35 miljard zou een volgend kabinet volgens de G4-steden moeten investeren voor woningen, bereikbaarheid en innovatieve projecten. Van Zanen denkt dat dat wel goed komt. "Rutte begon meteen te rekenen. Ik zag het gebeuren, hij heeft van die grote hanenpoten."

Krachtiger minister

De minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk is nu verantwoordelijk voor het grote stedenbeleid en regio’s in het kabinet. Van Zanen: "Dat kan in een volgend kabinet wel weer een stukje krachtiger wat mij betreft."

"Het is voor ons ontzettend belangrijk dat er iedere vrijdag iemand in die ministerraad zit die voor ons opkomt. Daar hoort een krachtiger minister bij." Een speciale minister van grotestedenbeleid hoeft wat dat betreft van Van Zanen niet. "Dat werkt alleen maar als zijn portefeuille echt iets doet."

Gemeentekas

Van Zanen drukt de politieke partijen, waaronder zijn eigen VVD, op het hart de komende kabinetsperiode alle gemeenten te laten meeprofiteren. "Je kunt allemaal mooie nieuwe plannen maken, maar leg dat dan niet neer bij de gemeenten."

"Er zijn grote partijen, ook de mijne, die 700 miljoen uit de gemeentekas halen. We hebben gedeeld in het zuur, dan willen we nu ook delen in het zoet. Ze kunnen niet zonder ons."

Luister hier de hele uitzending van Stand.nl met Jan van Zanen terug:

Ster advertentie
Ster advertentie