Binnenland

Noord-Korea: CIA plant moordaanslag op Kim Jong-un

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Korea: CIA plant moordaanslag op Kim Jong-un

Noord-Korea denkt dat de VS en Zuid-Korea vergevorderde plannen hebben om de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te vermoorden.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldt dat agenten van de CIA het land zijn binnengekomen met als doel om Kim Jong-un aan te vallen met chemische en nucleaire wapens. Dat zouden ze willen doen bij een openbare bijeenkomst, zoals een militaire parade.

Genadeloos vernietigen

Volgens het persbureau is de aanslag mogelijk niet meteen te zien, maar zijn de wapens pas na een half jaar of een jaar dodelijk. Het staatspersbureau zegt dat Noord-Korea de "terroristen" zal opsporen en "genadeloos zal vernietigen".

Vorige week heeft de directeur van de CIA een ontmoeting gehad met het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Wat daar besproken is, is niet bekendgemaakt.

Noord-Korea noemt de twee geheime diensten "ideologisch corrupt" en stelt dat ze een Noord-Koreaan met de achternaam van Kim hebben omgekocht om zich tegen de Grote Leider van het land te keren. Die 'Kim' zou de chemische aanval dan moeten uitvoeren en daar zou hij 20.000 dollar voor hebben gekregen. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

De spanningen tussen het Westen en Noord-Korea zijn de laatste tijd flink opgelopen. Noord-Korea dreigde onlangs nog om een zesde kernproef uit te voeren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei gisteren dat hij werkt aan extra sancties tegen Pyongyang. Vorige week riep hij bij de VN ook al op tot maatregelen tegen Noord-Korea.

Ster advertentie
Ster advertentie