Binnenland

Vluchtelingen leren normen en waarden in Verzetsmuseum

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen leren normen en waarden in Verzetsmuseum

[NOS - KRO-NCRV] Het kabinet gaat experimenteren met excursies voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Ze gaan bijvoorbeeld naar de Deltawerken, het Verzetsmuseum of het COC. Dit naar een idee van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. "Ik wil dat vluchtelingen leren wat de prestaties van Nederland zijn", zei hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

Marcouch vertelt dat hij onder de indruk was van de Nederlandse strijd tegen het water toen hij voor het eerst de Deltawerken bezocht. Het kan een gevoel van trots opwekken, zei hij. Hij is het niet eens met mensen die zeggen dat de verplichte excursies betuttelend zijn. Het onderwijs kan mensen 'verheffen', vindt Marcouch.

Tranen

Het PvdA-Kamerlid herinnert zich dat hij ooit met een groep oude Marokkaanse mannen naar het Verzetsmuseum ging, waar tranen vloeiden toen het over Auschwitz ging. Op de lange termijn had het een positief effect op de inburgering, vertelt Marcouch. "Je ziet dat mensen vervolgens deelnemen aan de Dodenherdenking."

Luister hier naar het gesprek met Ahmed Marcouch:

Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum, vertelde over de rondleiding in het NOS Radio 1 Journaal: "De vluchtelingen krijgen een rondleiding over de bezetting en zien hoe gewone Nederlanders de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Dan zien de ze dat Nederland ook verwoest is geweest en dat doet wat met ze. Nederland heeft ook een tijd gehad van terreur en onderdrukking. Dat realiseren mensen zich vaak niet."

Vluchtelingen reageren volgens de directeur over het algemeen positief op het museumbezoek. "Het gros van de mensen staat open voor dit verhaal, een deel niet. Je hebt mensen die zo door en door antisemitisch zijn dat ze meteen roepen dat het propaganda is als het over de Tweede Wereldoorlog gaat."

Luister hier het hele gesprek met Liesbeth van der Horst:

Ster advertentie
Ster advertentie