Binnenland
AVROTROS

Nu Boef, ooit Lennon: boycot artiesten na controversiële uitspraak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu Boef, ooit Lennon: boycot artiesten na controversiële uitspraak

De vrouwonvriendelijke uitspraken van rapper Boef hebben niet goed voor hem uitgepakt; inmiddels hebben meerdere festivals, waaronder Paaspop, het optreden van Boef geannuleerd en geven enkele radiostations aan de muziek van de rapper niet meer te willen draaien. Een boycot na een controversiële uitspraak, dat gebeurde eerder in 1966. Toen zei John Lennon in een interview dat zijn band The Beatles populairder was dan Jezus. Dat zorgde voor enorme ophef in Amerika.

Conservatief

Voorzitter van de Beatles-fanclub, Ron Bulters, neemt ons mee terug in de tijd. "Het begon allemaal toen John Lennon die uitspraak deed in het Engelse blad Evening Standard. In Engeland werd daar helemaal geen aanstoot aan genomen, maar toen het interview gepubliceerd werd in Amerika ontstond de ophef vooral in het zuidelijke, conservatieve gedeelte van de staat." Toen de presentator van een populair radioprogramma opriep om de platen van The Beatles te vernielen werd daar massaal gehoor aan gegeven. Bulters: "Mensen gingen de straat op om LP’s in de fik te steken en albumhoezen te verscheuren. Sommige radiostations gaven aan de muziek van The Beatles te boycotten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

John Lennon bood na het voorval snel zijn excuses aan, maar écht afstand nemen van wat hij gezegd had, deed hij niet. Bulters: "Het was ook gewoon waar wat hij zei. Er gingen destijds meer mensen naar een concert van The Beatles dan naar de kerk. Het was de tijd van de secularisering." De excuses van Boef vond Bulters overigens ook niet heel erg overtuigend, maar in dit geval vindt Bulters het terecht dat Boef geboycot wordt. "Als je je eigen trouwe publiek hoeren gaat noemen, ben je in mijn optiek niet helemaal goed bezig." Erg veel schade hielden The Beatles niet over aan de uitspraak, sterker nog: The Beatles zijn nog steeds onverslaanbaar populair, zegt Butlers. "Sgt. Peppers is nog steeds één van de best verkochte platen aller tijden. Afgelopen jaar stond het album weer wekenlang op nummer één toen een herziene versie uitkwam."

Video niet beschikbaar

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie