Binnenland

‘Kolencentrales verduurzamen lijkt beste scenario’

foto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kolencentrales verduurzamen lijkt beste scenario’

Het beste scenario voor de Nederlandse kolencentrales is niet sluiting, maar verdere verduurzaming, meldt het Financieele Dagblad. De CO2 die uitgestoten wordt zou opgeslagen kunnen worden in oude gasvelden en er kan biomassa bijgestookt worden; dat is relatief goedkoop en het levert de meeste besparingen van broeikasgassen op.

De prijs van CO2

Dat staat in een nog niet bekendgemaakte studie van Frontier Economics die is ingezien door de krant. In verschillende scenario's wordt de toekomst van de Nederlandse kolencentrales geschetst. Sluiting van alle kolencentrales per 2020 zou 7 miljard euro kosten. Dat is exclusief de compensatie van de eigenaren van de kolencentrales. Andere scenario's zijn een geleidelijke sluiting van kolencentrales en betere bepaling van de prijs van CO2.

In de uitzending van 15 januari gaf Pieter Boot, hoofd sector klimaat bij het Planbureau voor de Leefomgeving al aan dat het een heel lastig vraagstuk is. Principieel kan je heel verschillend kijken naar het wel of niet sluiten van de kolencentrales. Luister naar het interview in het radioprogramma Vroege Vogels:

Onenigheid in het kabinet over kolencentrales

Pieter Boot vertelt wat de achtergrond is van dit conflict, hoe verschillend de PvdA en de VVD er tegenaan kijken en wat de gevolgen zijn van de verschillende zienswijzen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur

Bron: ANP en Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie