Binnenland

Wat is E10 en is het voor elke auto geschikt?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is E10 en is het voor elke auto geschikt?

[AVROTROS] Vanaf 1 oktober kan je E10 tanken. Dit is benzine aangelengd met 10% bio-ethanol. Beter voor het milieu, maar niet geschikt voor alle auto's. Hoe weet je of jouw auto wel geschikt is?

De brandstof die je nu tankt, Euro 95 of E5, heeft maximaal 5% bio-ethanol. In E10 zit dubbel zo veel bio-ethanol. E5 en E10 zijn nieuwe benamingen voor benzine die door heel Europa worden gevoerd.

Waarom bio-ethanol?

Auto's die rijden op E10 stoten gemiddeld 2% minder CO2 uit, dus beter voor het milieu. E10 is een stap naar een groenere brandstof. In reguliere benzine wordt sinds een aantal jaar steeds meer bio-ethanol toegevoegd.

Waar en hoeveel gaat E10 kosten?

Tankstations die meer dan twee benzineproducten aanbieden, moeten verplicht E10 verkopen. De 'pomp in het dorp' die maar één brandstofproduct aanbiedt, hoeft dat niet. De prijs van een liter is nog niet bekend, maar zal gelijk of iets lager zijn dan een liter Euro 95. Het verbruik van E10 is iets hoger, twee procent, dus onder de streep kan je iets meer kwijt zijn.

Wat is het verschil met Euro 95 en 98?

Zie je nu bij de pomp Euro 95 of 98 staan? Dan zegt dat niets over de hoeveelheid ethanol. 95 of 98 is het octaangetal (klopvastheid van benzine), zegt Erik de Vries van NOVE, de brancheorganisatie voor onafhankelijke pomphouders. In theorie heb je straks vier soorten benzine: Euro 95 en 98 met 5% of 10% bio-ethanol. Euro 98 wordt vooral getankt door automobilisten met een dure auto, omdat het beter is voor die motoren.

Niet geschikt voor oude auto's

Bert de Boer van de FEHAC, de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs, zegt dat E10 niet voor alle auto's geschikt is. Het gaat om 770.000 auto's van voor 2000, maar ook sommige types van na 2000. Zij kunnen slecht omgaan met 10% ethanol. Rubbers en leidingen kunnen poreus worden waardoor deze gaan lekken. Daarnaast is de houdbaarheid van E10 beperkt. "Als je je auto een tijdje laat staan verandert de E10 in rommel door een chemische reactie. Je tank kan gaan roesten en dan kan je niet meer rijden." De Boer raadt mensen met oude auto's aan om ethanolvrije benzine te tanken, zoals Super Plus 98 of een premium benzine.

Check of jouw auto geschikt is

Erik de Vries adviseert consumenten om op e10check.nl te controleren of hun auto geschikt is voor E10. "Kom je er niet uit? Kijk dan in het boekje van je auto, kijk of er een benzinesticker bij je tankdop zit of neem contact op met een merkgarage." Bij benzinepompen hangen posters om automobilisten te informeren.

Radar heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd hoe het kan dat er zo weinig publieksvoorlichting is voor E10. Een woordvoerder verwijst naar Rijksoverheid.nl en sociale media voor informatie.

Wat is E10 en is het voor elke auto geschikt?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie