Binnenland
AVROTROS

Hartkloppingen en rusteloosheid: 5 vragen over de vanaf vandaag verboden drug 3-MMC

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hartkloppingen en rusteloosheid: 5 vragen over de vanaf vandaag verboden drug 3-MMC

Vandaag heeft Paul Blokhuis besloten dat de designerdrug 3-MMC op de opiumlijst komt. Waarom nu pas en hoe schadelijk is deze drug nu echt? Margriet van Laar is verbonden aan het Trimbos en deed onderzoek naar de gevaren van deze drug. Ze beantwoordt vijf vragen over de nieuwste drug op de opiumlijst bij Blok&Toine.

Hartkloppingen en rusteloosheid: 5 vragen over de vanaf vandaag verboden drug 3-MMC

1. Wat is deze drug precies?

De effecten van de drug 3-MMC zijn te vergelijken met de effecten die we kennen van XTC en cocaïne, vertelt Van Laar. "De drug is sinds 2012 op de markt in Nederland, maar we zien dat de afgelopen jaren dat het steeds meer gebruikt wordt, met name onder jongeren."

2. Wat zijn de gevaren van 3-MMC?

Een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur en bloeddruk, hartkloppingen, hallucinaties en rusteloosheid zijn mogelijke negatieve effecten van 3-MMC, stelt onderzoeker Van Laar. "Ook horen we van sommige gebruikers dat ze een sterke drang hebben om het opnieuw te gebruiken. Iets wat aanwijzingen zijn voor een verslavingsrisico. Daarnaast zijn er enkele sterfgevallen bekend, maar hiervoor ontbreken nog harde cijfers en verbanden."

3. Hoeveel mensen gebruiken deze drug in ons land?

Concrete cijfers zijn niet bekend, maar uit onderzoeken van 2020 onder jonge uitgaanders blijkt dat 9 procent in het voorgaande jaar 3-MMC gebruikt.

4. Waarom zijn dit soort nieuwe goedjes niet per definitie verboden

Het is lastig om drugs per definitie te verbieden, vertelt Van Laar. "Op dit moment is er wetgeving in voorbereiding om die verschillende stoffen in één klap te verbieden. Deze nieuwe wetgeving is gepland voor begin 2022."

5. Regelmatig duikt er weer een nieuwe designerdrug op. Is het niet altijd achter de feiten aanlopen?

3-MMC is de opvolger van 4-MMC, dat al langer illegaal is. Daarvoor hadden we de drug 4-FMP. Dat is ook een reden om deze nieuwe wet erdoor heen te loodsen, vertelt Van Laar. "Hiermee kunnen alle middelen die tot een chemische klasse behoren in één keer op de opiumwet worden geplaatst. Hierdoor kan ook productie en handel aan banden worden gelegd."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Hartkloppingen en rusteloosheid: 5 vragen over de vanaf vandaag verboden drug 3-MMC

Ster advertentie
Ster advertentie