Binnenland

Bergsma troeft Wüst af in spannende 1.500 meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bergsma troeft Wüst af in spannende 1.500 meter

[NOS] Heather Bergsma is bij de WK afstanden in Zuid-Korea wereldkampioen geworden op de 1.500 meter. In een spannende laatste rit was ze net iets sneller dan Ireen Wüst. Bergsma kwam na 1.54,09 over de streep, Wüst noteerde 1.54,20 en pakte daarmee het zilver. De bronzen medaille was voor de Japanse Miho Takagi (1.55,12).

Zilver voor Wüst op de 1500 meter

Wüst en Bergsma reden een schitterende laatste rit, waarin de Amerikaanse snel startte, maar Wüst goed bij wist te blijven. Het leek erop dat Wüst haar derde gouden medaille ging pakken, maar Bergsma was in de eindsprint net iets sneller.

Geen medailles voor Ter Mors en Leenstra

De bronzen medaille ging naar de Japanse Miho Takagi (1.55,12) die in haar rit Marrit Leenstra versloeg. Leenstra noteerde uiteindelijk de vierde tijd: 1.55,86.

Titelverdedigster Jorien Ter Mors eindigde op een teleurstellende vijfde plaats (1.56,18). De 27-jarige schaatsster kwam al vroeg in actie, omdat ze dit jaar weinig wereldbekerwedstrijden reed op deze afstand.

Ter Mors had een prima start, maar de laatste ronde ging zeer moeizaam voor de regerend olympisch kampioene. Ze was uiteindelijk ruim drie seconden langzamer dan haar tijd (1.53,92) vorig jaar.

WK-medailles voor Nederland

De Nederlandse vrouwen behaalden al vier medailles in Zuid-Korea. Wüst werd donderdag wereldkampioene op de 3.000 meter, de afstand waarop Antoinette de Jong de bronzen medaille pakte.

Ter Mors veroverde zaterdag het brons op de 1.000 meter. Samen met Leenstra veroverden de drie schaatssters een dag later ook het goud op de ploegenachtervolging.

Ster advertentie
Ster advertentie