Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Eindhoven: 'Lockdown na Black Friday'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Eindhoven: 'Lockdown na Black Friday'

Burgemeester John Jorritsma pleit voor een lockdown. Zijn stad, Eindhoven, werd dit weekend overspoeld met koopjesjagers. Waarna hij zich genoodzaakt voelde de winkels eerder te sluiten. "We zitten dicht tegen onorthodoxe maatregelen aan om te voorkomen dat dit soort maatregelen als kauwgum onder onze schoen blijven plakken", zegt Jorritsma bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Gisteren zei Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, bij het televisieprogramma Buitenhof dat er vanuit de burgemeesters aan het kabinet was gevraagd om Black Friday te verbieden. Het kabinet ontkende dit vervolgens, en wees op de maatregelen die burgemeesters eigenstandig al kunnen nemen. Jorritsma vertelt dat een expliciet verzoek voor een verbod op Black Friday als zodanig niet op tafel heeft gelegen. "Wel zijn er bredere zorgen geuit over de drukte in de decembermaand."

Over die drukte maakt Jorritsma zegt zich 'ernstig zorgen'. "Vrijdag zijn we geconfronteerd met een enorme toeloop. Daar waren we op geprepareerd. We hebben alles gedaan: inzet van mensen, matrixborden, noem alles maar op om mensen weg te houden. Zaterdag bleek dat het echter bijna een illusie werd. Toen hebben we noodmaatregelen moeten nemen en winkels moeten sluiten."

Met als risico een waterbedeffect, zo constateert de burgemeester. "Als ik volgend weekend weer moet besluiten de winkels om drie of vier uur te sluiten, dan weten de mensen 'dat geldt niet in Den Bosch', en gaan ze daarheen." Zijn inzet voor het veiligheidsberaad vanavond is dan ook om alle 25 burgemeesters op één lijn te krijgen. Wat hem betreft voor een strengere lockdown.

Horecasluiting 'niet meer uit te leggen'

Want ondertussen roert ook de horeca zich. Boos dat winkels, bouwmarkten, pretparken en andere wel open zijn. Er gaan geluiden op onder horeca-eigenaren die, ongeacht de maatregelen, vanaf 17 januari verantwoord open zeggen te gaan. "Ik snap die emotie. Ze raken niet alleen allemaal gefrustreerd, ze raken ook in de financiële problemen." Maar de horeca open en de bouwmarkten et cetera dicht, is volgens Jorritsma te simplistisch gedacht. Op de vraag of hij de horecasluiting op deze manier nog wel aan de horeca in zijn stad kan uitleggen, zegt hij echter volmondig: "Neen. En dit was en is nog steeds een constant onderwerp van gesprek in het veiligheidsberaad."

Verbod op vervoeren vuurwerk te laat

Voor de burgemeester in Brabant is het onbegrijpelijk dat het verbod op het vervoeren (en bezit) van vuurwerk pas op 15 december ingaat. "Morgen gaan de winkels in België weer open. Dat betekent dat u naar België kan gaan, daar haalt u 25 kilo vuurwerk en dat vervoert u naar uw huis. Maar u mag het uiteindelijk niet afsteken. Kunt u mij uitleggen hoe ik dat moet verkopen? Ik krijg het niet meer gedraaid." Hiermee is het vuurwerkverbod volgens de burgemeester bovendien erg lastig te handhaven.

Kabinet gooit vaccineren over de schutting bij regio's

Jorritsma deelt de zorgen van de Eindhovense GGD, die vanochtend in het Eindhovens Dagblad stelt dat er strategie ontbreekt voor het landelijk vaccineren. "Er mist een stuk coördinatie en regie. We gaan straks het vaccinatieprogramma uitrollen. Mooi gezegd en gedaan, maar wie gaan dat doen? Het kabinet kan wel beslissingen nemen en die vervolgens over de schutting gooien: 'Regio’s, GGD, voorzitters Veiligheidsregio's, succes ermee!' Maar zo werkt het niet." De burgemeester noemt het een "duivels probleem" en een "majeur probleem" om iedereen te vaccineren. Hij wijst daarbij ook op een landelijk gebrek aan mensen die bevoegd zijn te vaccineren.

1 op 1 - 30 Nov 2020, 11:30 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie