Binnenland
AVROTROS

Tanden bleken: 'Blauw licht ziet er indrukwekkend uit, maar het heeft geen zin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tanden bleken: 'Blauw licht ziet er indrukwekkend uit, maar het heeft geen zin'

Zaakjes waar je je tanden kunt laten bleken met gel en blauw licht schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel je tanden na zo’n behandeling enige tijd witter kunnen zijn, heeft het gebruik van zo’n lamp geen zin. Tandarts Erik-Jan Muts legt in Stax&Toine uit hoe het zit.

In deze zaken, maar ook in tandartspraktijken, wordt vaak gebruikgemaakt van blauw licht. Dat is volgens de tandarts echter een methode die kan worden verwezen naar het rijk der fabelen. "Er is veel onderzoek naar gedaan, maar zowel qua resultaat op bleekniveau, als eventueel op minder schadelijke effecten, weten we dat zo'n lamp geen effect heeft."

Video niet beschikbaar

Hij stelt dat het een manier is om het er wat leuker uit te laten zien en om het wat indrukwekkender te maken. "Maar het is niet de manier om een betere behandeling te krijgen. Dat werd wel een tijdje gedacht, maar er blijkt klinisch geen verschil in het resultaat te zijn. Dus het heeft geen zin."

'Goede mondverzorging en polijsten'

Guenievre Stiphout uit Almere liet haar tanden ook twee keer bleken bij zo’n salon. "De eerste keer was ongeveer tien jaar geleden. Ik kreeg een bitje in, met een lamp erop. Mijn man en ik hadden niet echt het idee dat het om een gigantisch verschil ging. Bij mijn man was het wel duidelijker dan bij mij, omdat hij zoveel aanslag had van koffie en roken. Vooral op foto's zag je het verschil."

Een aantal jaar later liet ze haar tanden polijsten bij de mondhygiënist. Ook onderging ze nog een bleekbehandeling bij een zonnestudio. "Voor 15 of 30 euro konden we toen onze tanden laten bleken. Dit was ook met een bitje en een lamp. Door zowel mijn betere mondverzorging, als de behandeling bij de mondhygiënist, had ik niet het idee dat het verschil heel groot was."

Uitleg tandarts

Muts legt uit dat het resultaat van zo’n behandeling bij een bleeksalon heel dubbel is, omdat sommige mensen die twee uur lang een behandeling hebben gehad en met hun mond open hebben gelegen, wel degelijk verschil zien. Er is volgens de tandarts echter maar één reden waarom dit zo is: "Als je twee uur lang je mond openhoudt, dan drogen je tanden uit en uitgedroogde tanden zijn altijd twee tot drie tinten lichter dan je eigen tanden. Dus je zult altijd wittere tanden hebben na een behandeling in een bleeksalon, of je daar nou wel of geen bleekgel op smeert, dat doet er niet toe."

Een tandarts mag echter bleken met 6 procent waterperoxide, maar alles wat buiten de tandarts valt, mag bleken met maximaal 0,1 procent. "Deze lage concentratie kan aan de ene kant geen kwaad. Je hoeft niet bang te zijn dat je last krijgt van je tandvlees. Aan de andere kant werkt het niet."

Valse beloftes

Kan er dan worden gesproken van valse beloftes? Muts zegt in reactie op deze vraag dat dat ligt aan wat er wordt beloofd. "Ik zou eerder willen zeggen dat het effectief bleken van je tanden met waterstofperoxide niet gedaan kan worden in zo’n salon."

Wel stelt hij dat je je tanden zou kunnen laten polijsten of bijvoorbeeld koffieaanslag kan laten verwijderen, waardoor ze wel degelijk een tint witter worden. "Maar echt de tand bleken, dat gaat niet. Je kunt de tand dus misschien tijdelijk witter maken, maar ze zullen er nooit een tijdspanne aan koppelen."

Overigens kan het natuurlijk dat sommige zaken zich niet aan de Europese regels houden en meer waterstofperoxide gebruiken dan wettelijk is toegestaan.

Wel effectief

Volgens de tandarts is er eigenlijk maar één manier die wel goed werkt en dat is het bleken met een gel. "Waar vroeger gebruik werd gemaakt van een bleekgel met soms wel 40 tot 45 procent aan waterstofperoxide, mag dat tegenwoordig niet meer zijn dan 6 procent zijn." Hij legt uit dat een behandeling vroeger in de tandartspraktijk kon plaatsvinden, omdat er zulke hoge concentraties werden gebruikt. De cliënt moest dan wel één à twee uur in de stoel zitten.

Door de lagere concentratie is er nu veel meer tijd voor nodig. "Dat betekent dat er eigenlijk maar één optie is om te bleken en dat is het thuisbleken. Dat wil zeggen dat de tandarts wel de mal maakt en de gel aanlevert, maar het bleken doet de cliënt gewoon thuis, twee uur per dag en dat dan tien tot veertien dagen."

Carbamideperoxide

Daarnaast kun je ook je tanden bleken met een voorstadium van waterstofperoxide, genaamd carbamideperoxide. "Dit wordt alleen in waterstofperoxide omgezet als het in contact komt met water. Dit kun je met name 's nachts doen door te slapen met de mal. Dat kan omdat de bleek heel langzaam wordt omgezet. Het resultaat van de behandelingen bij de tandarts kan een jaar lang aardig stabiel blijven."

Schadelijk voor je gebit

Dan is er ook nog de vraag of het schadelijk is voor je gebit. Muts: "Ik denk dat we niet kunnen zeggen dat het goed is voor je tanden en kiezen. Het is misschien wel goed voor de beleving van je gebit. Op microscopisch niveau zie je kleine veranderingen aan het oppervlak ontstaan (porositeit van het glazuur kan toenemen of sterkte van het glazuur kan afnemen), maar na twee weken is het eigenlijk altijd weer hersteld."

Hij voegt hieraan toe: "In een enkel geval zie je dat er gevoeligheid kan optreden. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Maar we zien eigenlijk altijd dat het na twee weken weer hersteld is. De veranderingen die we zien zijn met name aanwezig na behandelingen met hoge concentraties (35 of 40 procent aan waterstofperoxide). Er is niet voor niets gekozen voor een lager percentage, want daar zien we veel minder bijwerkingen, weliswaar met meer tijd."

Huismiddeltjes

Ten slotte meldt hij dat huismiddeltjes op zich wel kunnen werken. "Dit ligt een beetje aan de oorzaak van de verkleuring. 'Whitening'-tandpasta is bijvoorbeeld meer een soort schuurmiddel, waardoor je makkelijker aanslag kunt verwijderen. Dat is misschien voor een keer leuk om te gebruiken, maar pas daar een beetje mee op, zeker als je een elektrische tandenborstel gebruikt. Te vaak je tanden polijsten zorgt ervoor dat je ook je glazuur beschadigt."

Muts: "Al die huismiddeltjes zijn gebonden aan die 0,1 procent waterstofperoxide en dat is eigenlijk te weinig om je tanden echt te kunnen bleken. Je kunt misschien een verkleuring een beetje maskeren. Natuurlijk zijn er webshops die eventueel een hoger percentage aanbieden, maar wettelijk gezien mag dat niet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie