Binnenland

'Harde aanpak ouders in toeslagenaffaire was wens van Sociale Zaken'

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Harde aanpak ouders in toeslagenaffaire was wens van Sociale Zaken'

De hardheid in de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslagen is te wijten aan de opstelling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat betoogde voormalig directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst in zijn verhoor door de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag.

"Het was uit het betoog van Peter Veld merkbaar dat ze ook bij de Belastingdienst zelf deze methode erg streng vonden", zegt politiek verslaggever Roel Bolsius in Nieuws en Co. "Hij leek blij dat ze nu openbaar mogen verklaren. Normaal doen ambtenaren dat namelijk niet."

De Belastingdienst en de destijds verantwoordelijke staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wilden af van de zogenoemde alles-of-nietsaanpak, zegt Veld, die tussen 2010 en 2015 de baas was van de fiscus.

Er ontstond in 2012 een discussie over een zaak rond een gastouderbureau waarbij ouders de vereiste eigen bijdrage niet of niet volledig hadden betaald. Volgens de regels moesten zij alsnog de eigen bijdrage betalen én alle ontvangen toeslag teruggeven.

Gastouderbureaus, die vaak de boosdoener waren, konden niet aansprakelijk worden gesteld. Dat kon ertoe leiden dat ouders tienduizenden euro's moesten betalen. "Een of twee jaarsalarissen", in de woorden van Veld.

Gedupeerden ontevreden

Verslaggever Marc-Robin Visscher keek samen met twee gedupeerde dames mee naar de verhoren. "Ik had de chocolaatjes erbij gepakt, want normaal word je daar vrolijk van. Maar het hielp niet", zegt een van de gedupeerden.

Het was de eerste keer dat de gedupeerden het gezicht konden zien van de naam die onder de brieven stond. "Ik zie geen spijt, en ik heb nog steeds met die problemen te maken. Het komt als een film voorbij als ik er zo naar kijk."

Ook de andere gedupeerde voelt zich niet prettig bij het kijken. "Iedereen wijst naar elkaar. Maar deze mensen hebben iedereen om ons heen kapot gemaakt." Toch blijven ze de zaak volgen. "Wij zijn geen uitschot, we zijn gedupeerd en door de mangel gehaald. We willen de waarheid weten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie