Binnenland
BNNVARA

Mopsvleermuis kraamkolonie ontdekt in Nederland

foto: Joris Verhees - Vroege Vogelsfoto: Joris Verhees - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mopsvleermuis kraamkolonie ontdekt in Nederland

Een primeur in Nederland: deze maand werd een kolonie van de mopsvleermuis ontdekt. In de omgeving van Winterswijk vonden medewerkers van de Stichting Vleermuizenvangen een kraamkolonie. Het dier komt in vrijwel heel West-Europa voor, maar is een zeldzame soort die onder druk staat horen we in Vroege Vogels.

mopsvleermuis

Tijdens tellingen in de winter zijn tot begin jaren negentig enkele mopsvleermuizen in ons land aangetroffen, daarna nooit meer. Waarnemingen in de zomer zijn er heel weinig, slechts drie tot 2017. Een verblijfplaats in Nederland, laat staan een kraamverblijfplaats, was tot zover niet bekend.

Kraamkolonie

In de omgeving van Winterswijk, net over de grens bij Duitsland zijn al langer kraamverblijven van mopsvleermuizen bekend. Vanaf april komen vrouwtjesvleermuizen samen in kraamkolonies en vanaf juni worden de eerste jongen geboren. De draagtijd bedraagt tussen 40 en 80 dagen, afhankelijk van het voedselaanbod.

Dwarsoor

De mopsvleermuis is makkelijk te herkennen aan zijn gedrongen gezicht en brede oren. Een spanwijdte tussen 24 en 29 centimeter. De ogen zijn klein en de snuit doet denken aan een mopshond. De oren zijn zo breed dat elkaar soms in het midden van de kop raken, vandaar de bijnaam van de mopsvleermuis: 'dwarsoor'. De mopsvleermuis kan maar liefst 20 jaar oud worden. Vrouwelijke mopsvleermuizen blijven heel hun leven trouw aan hun geboorteplek en keren dus ieder jaar terug naar dezelfde kolonie. De kans is dus groot dat de kraamkolonie nabij Winterswijk volgend weer weer vol vrouwtjes en jongen zit.

Lees meer op de website van Zoogdiervereniging.

Bron: Zoogdiervereniging

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie