Binnenland
AVROTROS

Is er een verband tussen het coronavaccin en menstruatiestoornissen? 5 vragen en antwoorden

  1. Nieuwschevron right
  2. Is er een verband tussen het coronavaccin en menstruatiestoornissen? 5 vragen en antwoorden

Duizenden vrouwen hebben een melding gedaan bij het bijwerkingencentrum Lareb over problemen met hun menstruatie na de coronavaccinatie. Is er een verband tussen de coronavaccinatie en de menstruatieproblemen? Agnes Kant, directeur van Lareb beantwoordt vijf vragen hierover in Blok&Toine.

1. Welke klachten komen er bij jullie binnen?

"Heel divers. Van heftige menstruatie, uitblijven van menstruatie, doorbraakbloedingen, bloedingen na de overgang, dus het hele palet aan mogelijke menstruatiestoornissen."

2. Menstruatiestoornissen komen vaak voor. Is dit een uitzonderlijk aantal meldingen?

"Ja, tienduizend meldingen over deze problemen vinden wij wel heel erg veel. Het gaat dan ook over iets wat in de samenleving onder vrouwen ook heel veel voorkomt."

3. Is er een direct verband tussen het vaccin en de menstruatiestoornissen?

"Dat is nog niet duidelijk. Wij hebben de tijd nodig om dit goed in kaart te brengen. Wij gaan kijken of er bepaalde patronen in zitten en we kijken per leeftijdsgroep welke soort klachten gemeld zijn om zo de klachtenpatronen in beeld te kijken. Misschien dat er dan specifieke dingen opvallen en dan gaan wij daarover in gesprek."

4. Verdwijnen die klachten snel?

"Dat is ook nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop van wel. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een paar cyclussen duurt. Maar wij weten het nog niet precies, omdat sommige vrouwen op het moment dat zij zich melden pas in één menstruatiecyclus stoornis of vervelende klachten hebben."

"Dan weet je nog niet of het overgaat. Wij verwachten dat het tijdelijk is, maar we gaan er wel naar kijken door een deel van de groep op een later moment nog te vragen naar hoe het nu gaat."

5. Is er reden voor vrouwen om zich zorgen te maken over hun menstruatie of hun vruchtbaarheid?

"Menstruatiestoornissen komen veel voor. Dat komen ook komen door griep of stress en dan is de boel tijdelijk even ontregeld in je cyclus, maar dat komt dan wel weer terug. Op de lange termijn zijn er absoluut geen aanwijzingen dat coronavaccinaties kan leiden tot onvruchtbaarheid."

Is er een verband tussen het coronavaccin en menstruatiestoornissen?

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie