Binnenland
AVROTROS

Wildgroei paddestoelen gevaar voor kinderen en honden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wildgroei paddestoelen gevaar voor kinderen en honden

Zelf geplukte paddestoelen kunnen smakelijk zijn, maar ook levensgevaarlijk. Door de natte zomer schieten de paddestoelen nu letterlijk uit de grond. Mooie Cantharellen en oesterzwammen, maar ook giftige exemplaren. Eén hap kan dodelijk zijn. Toxicoloog Antoinette van Riel: "Je kan met het blote oog niet zien welke paddestoel giftig is en welke niet. Dat maakt ze zo gevaarlijk."

Van Riel is verbonden aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Ieder jaar komen er tientallen meldingen binnen van vergiftigingen door paddestoelen, maar dit jaar zijn het er opvallend veel: "Door de natte zomer en koude herfst is het een heel goed seizoen voor de paddestoel. Dit jaar hebben we tot nu toe 182 meldingen. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 137," vertelt ze.

Norit

Verreweg de meeste meldingen komen binnen over jonge kinderen tussen de nul en vier jaar oud. Van Riel: "Gelukkig nemen die vaak maar een heel klein hapje, waardoor het met Norit op te lossen is." Ook Oost-Europeanen zijn vaak slachtoffer van de giftige schimmels: "Polen bijvoorbeeld zijn gewend om zelf de bossen in te gaan en paddestoelen te plukken, maar in Nederland zijn veel andere soorten die ze niet kennen."

In de meeste gevallen loopt het met een sisser af: "Maar dan moet je er wel snel bij zijn, maximaal vier uur na het eten van de paddestoel. Daarna gaan de giffen je lever aantasten. Dan is er bijna geen weg meer terug," aldus de toxicologe. De afgelopen jaren vielen zeker drie doden door paddestoelen.

Groene Knolamaniet

Niet alleen mensen lopen gevaar, ook honden. Margriet van Eikema kan daarover meepraten. Haar moeders' hond overleed na een hapje van een paddestoel: "Fleurtje was nog een puppy. Mijn moeder liet haar uit in Naarden. Gewoon een wandeling door het park. Bij thuiskomst begon Fleurtje heel erg te braken. De volgende dag leek ze weer gezond, waardoor we afzagen van het bellen van de dierenarts. Een paar dagen later was ze plots dood," vertelt Margriet.

De groene knolamaniet bleek de boosdoener. Sindsdien slaat Van Eikema alarm over de gevaren van paddestoelen. "In Naarden heb ik geflyerd, posters opgehangen. Die dodelijke knolamanieten groeiden naast een schoolplein in Naarden. Levensgevaarlijk. Gelukkig heeft de gemeente nu waarschuwingsborden geplaatst, maar heel Nederland moet op de hoogte zijn van de gevaren van paddestoelen."

Vroege Vogels schreef ook al vaak over gevaarlijke paddestoelen. Zij voegen er aan toe: Op Nature Today betwijfelt de Nederlandse Mycologische Vereniging juist af of een paddenstoelen vergiftiging vaak gebeurt. Volgens de vereniging zijn er elk jaar minder dan tweehonderd meldingen van paddenstoelenvergiftigingen. Ter vergelijking, van giftige planten zijn dat er 1500. Toch zijn het over het algemeen de paddenstoelen die de media halen. Zo’n twee derde van de meldingen gaat over kleine kinderen die de paddenstoel in hun mond stoppen. Ook zien allochtonen wel giftige paddenstoelen aan voor eetbare uit hun land van herkomst.

Hoe dan ook: oppassen kan geen kwaad!

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie