Binnenland

Wolvenboek wint Jan Wolkersprijs
BNNVARA

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolvenboek wint Jan Wolkersprijs

Met het wolvenboek Kinderen van de nacht heeft Dik van der Meulen de Jan Wolkers Prijs 2017 gewonnen, de prijs voor het beste natuurboek van het jaar. Karin Wolkers reikte de prijs uit in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Oegstgeest.

De kinderen van de nacht - verschenen bij uitgeverij Querido - gaat over de angst en de fascinatie voor de wolf.

Roodkapje-syndroom

Anneke Naafs - jurylid en eindredacteur van Vroege Vogels gaf de volgende toelichting bij het boek: "Zodra het ook maar even lijkt dat een wolf een poot op Nederlandse bodem heeft gezet, dan kun je de klok erop gelijk zetten: de beer is los, wekenlang in de media. Zijn we collectief bevangen met het Roodkapje-syndroom? Kinderen van de nacht is rijke geschiedschrijving over de natuur- en cultuurhistorie van de wolf. Het biedt ook stof tot nadenken over onszelf."

Lichtheid en diepgang

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen vult aan: “Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen. Het boek dat al met al een grootse prestatie genoemd mag worden, wordt met liefde bekroond.”

Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek met een wolvenkop.

De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van 100 boeken over de natuur. De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • Wilde apen, natuurbescherming in Nederland - Frank Berendse

  • Dieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur - Frans van der Helm

  • Veluwe, de Natuurgids - Dirk Hilbers

  • Vogels op de cm2 - samengesteld door Peter Müller en Tom Loorij

Oeuvreprijs

Schrijver Koos van Zomeren kreeg ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel Alle Vogels.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

Ster advertentie
Ster advertentie