Binnenland
AVROTROS

Nederland mag tanks leveren aan Oekraïne, vindt kleine meerderheid

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland mag tanks leveren aan Oekraïne, vindt kleine meerderheid

Nederland mag tanks leveren aan Oekraïne. Dat vindt een kleine meerderheid (54 procent) van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag over militaire steun. Een derde (35 procent) is hier tegen. Ook kiezers van PvdA, GroenLinks en SP zijn voor.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het leveren van tanks. Het kabinet staat hier welwillend tegenover en bekijkt nu verschillende opties. Zo is het bereid mee te betalen aan tanks die andere Europese landen willen leveren. Daarnaast least Nederland nu 18 Leopard 2-tanks van Duitsland. Premier Mark Rutte denkt erover om deze te kopen en ze aan Oekraïne te geven.

Oekraïne helpen voor onze eigen veiligheid

Het kabinet heeft nog geen definitief besluit genomen, maar voor de meeste ondervraagden is het een duidelijke zaak dat Nederland tanks moet leveren. Voor hen staat voorop dat we er samen met andere landen alles aan moeten doen om Oekraïne te helpen om de oorlog te winnen. Ze zijn bang dat Rusland anders ook onze veiligheid in gevaar kan brengen. Ze noemen het 'onvermijdelijk' en 'vanzelfsprekend' dat Nederland zijn steentje bijdraagt.

Wel zegt een deel erbij dat we dan ook meteen tanks voor ons eigen land moeten bestellen. Zij vinden het een slechte zaak dat Nederland jarenlang heeft bezuinigd op Defensie en we nu geen eigen tanks meer hebben.

'Russische kat in het nauw maakt rare sprongen'

Ruim een derde van de deelnemers (35 procent) is tegen het geven van tanks aan Oekraïne. Hiervoor hebben ze verschillende redenen. Zij zijn vooral bang dat het conflict zo juist verder gaat escaleren.

Poetin moet je niet provoceren, vinden ze. "Het is nu niet onze oorlog, maar als je olie op het vuur gooit komt die oorlog wel onze kant op. Een Russische kat in het nauw maakt rare sprongen", schrijft een tegenstander.

Zorgen over eigen verdediging

Meer dan anderen maken zij zich zorgen over de staat van ons eigen leger en de verdediging van Nederland. Zij begrijpen niet dat Nederland geen geld wil uittrekken voor eigen tanks, maar wel voor die van een ander land. Zelfs 'onze' geleaste tanks zouden we nu kwijt kunnen raken.

Een deel van de tegenstanders zegt dat we het geld beter kunnen besteden aan problemen in ons eigen land. Een andere groep ziet liever dat Nederland helemaal geen wapens levert en vol inzet op vredesonderhandelingen.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie