Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Eindhoven aan vooravond Koningsdag: 'Nederland verenigt u'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Eindhoven aan vooravond Koningsdag: 'Nederland verenigt u'

"Je ziet alleen maar polarisatie", verbijt John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven zich in 1 op 1. Daarom roept hij Nederlanders op - aan de vooravond van Koningsdag - om zich te verenigen.

"Je kunt geen krant openslaan, of je ziet tegenstellingen", constateert de burgemeester van de zuidelijke stad, waar morgen de Oranjes Koningsdag zullen vieren.

Volgens hem staat iedereen tegenover elkaar. Van vakbonden tot de politie en van mensen in de zorg tot politici. "En dat in een land dat in de top 5 van meest welvarende landen staat. Ik vraag mij af waar we mee bezig zijn."

Wat Jorritsma betreft moet de blik weer naar voren gericht worden. Hij pleit voor een snelle vorming van een nieuw kabinet, maar vreest dat dit er niet voor Prinsjesdag in zal zitten. "Iedereen die ik spreek is wel een beetje klaar met dat gedoe in Den Haag", zegt hij. "Het belang van het land is groter dan dat van individuen."

Tompoes op de bank

Ondanks zijn kritiek is hij wel hoopvol over het verloop van Koningsdag in zijn stad. Hij rekent erop het "gezond verstand" zal overheersen en roept alle Eindhovenaren op thuis te blijven. "Met een tompoes op de bank."

Het bezoek van de Koninklijke familie vindt plaats op de Eindhovense High Tech Campus, zonder publiek. Het geheel zal via de NOS op televisie en online te volgen zijn. En voor wie wel van plan was om naar de Campus te komen, voorspelt hij: "Met de beste wil kom je er nog niet in."

Burgemeester Eindhoven aan vooravond Koningsdag: 'Nederland, verenigt u.'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie