Binnenland
BNNVARA

Elke streek in Nederland heeft zijn eigen namen voor vogels

foto: Vroege Vogels/Mariet van Vugtfoto: Vroege Vogels/Mariet van Vugt
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke streek in Nederland heeft zijn eigen namen voor vogels

Het winterkoninkje dat 'klein jantje' wordt genoemd in Noord-Holland, de witte kwikstaart die in het Fries 'boumantsje' heet, de fuut die in Groningen 'doeker' heet, elke streek in Nederland heeft zo zijn eigen namen voor vogels. Friesland met een eigen taal heeft een keur aan prachtige vogelnamen.

Skries, ljip en Jerringslinder, de fûgels van Fryslân

In Vroege Vogels een lesje Friese vogelnamen door Sake P. Roodbergen, oud-onderwijzer, oud-bestuurslid van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten en tevens schrijver van het boek 'De Kievit', ook in het Fries verschenen als De Ljip.

De Grutto

Het lijkt erop dat in het 'Frysk' de vogelnamen vaker naar gedrag of uiterlijk verwijzen dan naar bijvoorbeeld het geluid. Al heet onze nationale vogel in Fryslân de skries, omdat de Friezen vinden dat de grutto 'skries' roept.

Enkele andere sprekende voorbeelden: 'de domeny lister met bef' is de beflijster, de 'unwaersfûgel' (de 'slecht weer vogel') is de stormmeeuw, de 'heidehipper' is de tapuit en de 'dûbele lister' de (twee keer zo grote) grote lijster.

Weet jij alle vogelnamen goed te raden? Doe dan hier de quiz.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie