Geen ruimte voor verdere versoepelingen, alleen avondklok aangepast
- Nieuws
- Geen ruimte voor verdere versoepelingen, alleen avondklok aangepast
De avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in: de maatregel geldt dan van 22.00 tot 04.30 uur. Dat is de enige versoepeling op de korte termijn die demissionair premier Mark Rutte vanavond aankondigde. "Voor de rest blijft alles zoals het is", zei Rutte vanavond. De aanhoudend stijgende besmettingscijfers geven volgens hem geen aanleiding voor meer versoepelingen. "Dat is de zorgelijke realiteit van vandaag."
Video niet beschikbaar
In dit artikel zetten we op een rij wat vanavond werd gezegd over de maatregelen.
Hoewel Rutte begin maart zei dat hij de avondklok "als eerste in de vuilnisbak wil gooien", blijft de maatregel in afgezwakte vorm dus voorlopig van kracht. Hij noemt de zomertijd, die zondag ingaat en waardoor het langer licht blijft, als belangrijke reden om de avondklok iets later in te laten gaan.
Bij het afkondigen van de avondklok zei Rutte nog dat de maatregel voor de effectiviteit tussen 20.00 en 21.00 uur móét ingaan. "Na negen uur neemt het enorm af in effectiviteit." Het uur eraf maakt dat de maatregel inderdaad minder impact heeft, erkende Rutte. "Maar wij denken dat-ie nog wel effectief is."
Volgens Rutte heeft het kabinet een afweging gemaakt over impact en handhaafbaarheid. Rutte zegt dat de handhaving van de avondklok ingewikkelder wordt als het mede door de zomertijd langer licht blijft.
Veel burgemeesters pleitten om die reden gisteren al voor een later beginpunt van de avondklok. Demissionair minister Grapperhaus noemde het pleidooi al "een begrijpelijke en beargumenteerde suggestie".
Reizen
Het huidige negatieve reisadvies voor het buitenland blijft sowieso tot en met 15 mei van kracht, zei Rutte. De aanstaande meivakantie valt ook in die periode. Het kabinet adviseert dus dringend om de vakantie in eigen land door te brengen.
Rutte kan nog geen advies voor de zomervakantie geven, maar heeft wel "goede hoop" dat er dan meer kan.
Onderwijs
Het kabinet bood een beetje perspectief voor studenten: hogescholen en universiteiten kunnen vanaf 26 april weer fysiek les geven; studenten kunnen dan maximaal één dag in de week fysiek naar college.
Volgens demissionair minister De Jonge moet dat dan wel met behulp van toegangs- en zelftesten.
Wat blijft hetzelfde?
Veel maatregelen blijven dus voorlopig van kracht. Het kabinet hoopte eerder voor Pasen een paar versoepelingen door te voeren. "Maar alleen als het R-getal rond de 1 zou blijven, of liever iets daaronder", zei Rutte. Dat blijkt nu niet het geval.
Zo verandert voor de horeca vooralsnog niets. Bij de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat de terrassen onder strenge voorwaarden vanaf 31 maart weer open kunnen, als de besmettingscijfers dat toelaten. Ook de maatregelen voor winkels, cultuurinstellingen, evenementen en sporten worden voorlopig niet versoepeld.
Rutte zette de deur voor versoepelingen wel enigszins op een kier; als de besmettingscijfers opeens sterk dalen, kan besloten worden om nog vóór het volgende beslismoment sommige maatregelen te versoepelen. De volgende persconferentie staat nu gepland op dinsdag 13 april.
Persco
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.