Binnenland
NOSNTR

Zorgen om besmettingshaard bij Gelderse slachterij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om besmettingshaard bij Gelderse slachterij

De veiligheidsregio's in Gelderland maken zich zorgen om de besmettingshaard bij slachterij Vion. Ze hebben om hulp gevraagd bij de ministers De Jonge en Schouten. De vleessector heeft om een onderzoek gevraagd.

Zorgen om besmettingshaard bij slachterij in Gelderland

Uit het onderzoek moet duidelijk worden hoe het kan dat er juist in slachterijen veel besmettingen van corona zijn vastgesteld. "We willen analyseren wat er speelt om vervolgens te komen tot een plan van aanpak", zegt de vleessector.

Volgens FNV-bestuurder John Klijn is zo'n onderzoek op zich een goed plan, maar zijn de problemen wel al langer bekend. "Het punt in de vleessector is dat het een heel arbeidsintensieve sector is, dus er werken heel veel mensen per vierkante meter. Daar zou je dus al wat aan moeten doen." Volgens hem is anderhalve meter afstand houden in de vleessector erg moeilijk.

Thuisisolatie

Alle 600 medewerkers van vleesbedrijf Vion in Groenlo zitten sinds gisteren verplicht in thuisisolatie. Ruim 45 medewerkers werden positief getest op corona. Vandaag worden nog eens 250 medewerkers getest. Het gaat voornamelijk om buitenlandse uitzendkrachten die in Duitsland wonen.

De voorzitters van de veiligheidsregio's in Gelderland willen dat de ministers De Jonge en Schouten ingrijpen bij bedrijven die besmettingshaarden blijken te zijn. "De GGD heeft de opdracht van minister De Jonge om bron- en contactonderzoek te doen. Ze moeten ervan uit gaan dat mensen vrijwillig meewerken", zegt Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, in Nieuws en Co.

Een grote operatie

Volgens Heerts gaat het om een behoorlijke operatie, omdat 600 mensen getest moeten worden. "We weten wel adressen maar GGD-medewerkers kunnen op deze schaal de huisbezoeken niet aan. Dus we moeten uitgaan van vrijwillige medewerking."

De veiligheidsregio's mogen individueel mensen in quarantaine zetten op advies van de GGD, ook als zij dat zelf niet willen. "Maar dit gaat om een verzameling van individuen en daar voorziet de wet niet in. Daarom zeggen wij nu tegen het kabinet: we hebben jullie nodig, hoe moeten wij dit aanpakken? Hoe moeten we tientallen mensen in quarantaine zetten waarvan een deel in Duitsland woont?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie