Binnenland

100 jaar Mediastad: Vroege Vogels viert feest in ‘Hillywood’

BNNVARA
foto: MuziekCentrum van de Omroep - Vroege Vogelsfoto: MuziekCentrum van de Omroep - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 jaar Mediastad: Vroege Vogels viert feest in ‘Hillywood’

Hilversum viert dit weekend feest. De gemeente is al 100 jaar ‘Mediastad’. Een eretitel, die het voormalige tuindorp kreeg nadat op 27 februari 1918 de NSF (de Nederlandse Seintoestellen Fabriek) er werd opgericht. De jaren erna ontstonden in Hilversum verschillende omroepverenigingen en werden omroepgebouwen gebouwd. In een van die gebouwen, het oude VARA-gebouw, tegenwoordig het Muziekcentrum van de Omroep, zendt Vroege Vogels zondag drie uur lang uit.

Epicentrum van de Nederlandse media

Nu, 100 jaar later werken er in de Mediastad duizenden mensen in de creatieve industrie. Bij de NPO, omroepen, producenten en aanverwante bedrijven. In de volksmond wordt vaak gesproken van ‘Hillywood’: Hilversum als epicentrum van de Nederlandse media. En als verwijzing naar ‘Hollywood’, het wereldberoemde stadsdeel van Los Angeles dat bekend staat als centrum van de Amerikaanse filmindustrie.

Het voormalige VARA-gebouw, waar Vroege Vogels zondag drie uur lang uitzendt, was ooit de basis van dit NPO Radio 1 programma met als presentator Ivo de Wijs. Ook Weer of Geen Weer (de voorganger van Vroege Vogels) is jarenlang uitgezonden vanuit het voormalige VARA-gebouw.

Momenteel is het Muziekcentrum van de Omroep de thuisbasis van de muziekgezelschappen van de publieke omroep. Dat zijn het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Ook heeft het centrum een gigantische muziekbibliotheek.

Festiviteiten in de mediastad

Het hele weekend zijn er verschillende festiviteiten in de mediastad. Met als een van de hoogtepunten een exclusief optreden van Joke Bruijs met de Ramblers. In het midden van de jaren twintig worden The Ramblers bekend als een radio dansorkest dat een combinatie brengt van jazz- en amusementsmuziek. In Vroege Vogels trapt dit illuster ensemble af met deze speciale uitzending en vanaf 7 uur is iedereen welkom om de uitzending vanuit het Muziekcentrum van de Omroep bij te wonen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie