Binnenland
BNNVARA

Wat is de uitslag van de Nationale Spinnentelling?

foto: Fotograaf: euroblinkiefoto: Fotograaf: euroblinkie
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de uitslag van de Nationale Spinnentelling?

Welke spinnen leven er rondom het huis? Die vraag moet beantwoord worden met behulp van de Nationale Spinnentelling. In het weekend van 8 en 9 september was het weer zover. Iedereen kon meedoen en zijn tellingen doorgeven. De winnaar van 2018 is net als alle voorgaande jaren: de kruisspin! Dit werd in Vroege Vogels bekend gemaakt. Peter van Helsdingen van EIS Kenniscentrum insecten gaf in de uitzending een toelichting.

Uitslag Nationale Spinnentelling 2018

Uitslag spinnentelling 2018

De Nationale Spinnentelling werd voor de zesde keer gehouden. Ook dit jaar was de kruisspin overduidelijk de winnaar. De grote trilspin en de gewone huispin hebben het ook goed gedaan, deze kwamen dit jaar op plek twee en drie. Dit jaar deden er 187 tellers mee; helaas een stuk minder dan vorig jaar. In 2017 was er veel media-aandacht geweest voor de telling, waardoor toen waarschijnlijk meer mensen meededen.

De top

In totaal werden 1493 kruisspinnen in 182 tuinen geteld. De grote trilspin werd ook op heel veel adressen gevonden. Deze spin werd in 123 huizen geteld, alleen niet in zulke grote aantallen als de kruisspin. De nummer drie is dit jaar de gewone huisspin, die in 81 tuinen, met 162 exemplaren, werd gevonden. Als we kijken naar het aantal getelde individuen is nummer 6, de herfsthangmatspin, de derde meest getelde spin.

Koffieboonspin

De spin van het jaar, de koffieboonspin, staat dit jaar op nummer veertien, een stuk hoger dan vorig jaar (nummer 20). Dit komt waarschijnlijk omdat er nu meer aandacht voor de spin was en mensen speciaal op zoek gingen naar de algemene, maar verborgen levende soort. De koffieboonspin is niet in alle provincies gevonden. Vooral in Noord- en Zuid-Holland.

Tellers

Uit de ingestuurde meldingen valt op te maken dat een aantal waarnemers zich niet tot de zoekkaart heeft beperkt, maar ook andere soorten heeft herkend en gemeld. Dat zijn ongetwijfeld mensen die al langer naar spinnen kijken. In totaal zijn 52 soorten doorgegeven. Dit jaar was het gemiddelde aantal spinnen ongeveer 22 per teller. In 2017 en 2016 was dit getal 30 en in 2015 zelfs 40. Mogelijk dat door het droge weer meer spinnen zijn doodgegaan in de zomer, of dat ze een tijd in rust zijn gegaan en nu minder groot zijn en dus minder snel opvallen door tellers. Pas na vele jaren extra tellen, kunnen dit soort effecten op spinnen pas beter geanalyseerd worden.

Fotograaf: cvcapel

Via de jaarrond tuintelling kan iedereen helpen om tuinsoorten in kaart te brengen. Het is een leuke en nuttige manier om de veelzijdigheid van de natuur te onderzoeken. Het doel is dat de tellingen op lange termijn inzicht geven in de veranderingen van onze spinnenfauna. “Wat spinnen zo fascinerend maakt is dat het jachtdieren zijn,” vertelde Caroline Elfferich vorige week nog in Vroege Vogels. Zij schreef de nieuwe Basisgids Spinnen met de zeventig meest voorkomende spinnen. Dit boek is geschreven voor beginnende spinnenliefhebbers. Het bevat informatie over de verschillende spinnen, van de jacht tot het paren en hoe je ze het beste kan observeren.

Nationale Spinnentelling

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie