Binnenland
AVROTROS

Scholen worstelen met maatregelen en mogelijk opengaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholen worstelen met maatregelen en mogelijk opengaan

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om de basisscholen deels weer te openen na de meivakantie. "Ik vermoed dat er veel oplossingen komen, maar dat er ook chaos gaat komen", zegt Niels Schieman, schoolleider van twee vrije scholen in Den Haag, in Radio EenVandaag.

"Ik ben voor duidelijke richtlijnen, anders wordt het een allegaartje", zegt Schieman. In zijn lokaal passen zes kinderen als ze 1,5 meter afstand moeten kunnen houden, blijkt uit een meting die hij deed.

Halve bezetting per dag

De details van het weer openstellen van de scholen worden waarschijnlijk vanavond gepresenteerd in de persconferentie. Maar het Outbreak Management Team (OMT), het adviesorgaan van het ministerie van VWS, heeft het kabinet al laten weten dat het risico van het heropenen van de scholen na de meivakantie beheersbaar is.

Het advies is om te starten met voorbereidingen voor een halve bezetting per dag. Totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn, of open gaan.

'Anderhalve meter loslaten tot 12 jaar'

Schieman: "Het mooiste zou zijn als we die anderhalve meter kunnen loslaten tot 12 jaar. En dat kids ook weer lekker kunnen gaan sporten."

Hij heeft wel zo zijn twijfels bij het slechts deels openen van de scholen. "Ik maak me zorgen over de kwaliteit van het onderwijs dat we dan kunnen bieden. We hebben net het onderwijs op afstand redelijk op de rails. Hoe kun je én kleine groepjes in de klas lesgeven én daarnaast ook nog op afstand leerlingen begeleiden?"

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie