Binnenland

Horecaondernemer Won Yip: 'In Den Haag zitten allemaal angsthazen'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Horecaondernemer Won Yip: 'In Den Haag zitten allemaal angsthazen'

Horecaondernemer Won Yip startte in 1990 een kroeg op de Dam in Amsterdam, toen nog "de minste plek" van de stad. In 30 jaar bouwde hij een imperium op van horecazaken in binnen- en buitenland. In De Diepte In: Het was me het jaartje wel! van PowNed sprak Frits Huffnagel met Won Yip over het afgelopen jaar.

Video niet beschikbaar

Naam misbruikt

In 2020 verschenen zijn naam en foto in nepadvertenties voor bitcoins. Zelf heeft Yip niets te maken met deze advertenties. "Mijn naam wordt daarin misbruikt. Inmiddels hebben we wel juridische stappen ondernomen, maar dat is bijna niet te doen. Zelfs John de Mol is het niet gelukt, dus waarom zou het mij dan wel lukken?"

Veldslag

Op zondag 15 maart maakt het kabinet bekend dat alle horeca om 18.00 uur de deuren moet sluiten. Yip: "Het was een veldslag. Het was net of het oorlog was, net alsof de tanks aan de grens stonden. Hoe verzin je het nou dat je zondag om 17.00 uur zegt: 'Om 18.00 uur moet je zaak dicht!'? Dat hadden ze ook vrijdag kenbaar kunnen maken."

De coronacrisis kost ondernemer Won Yip veel geld. Hij kan het nog even uitzingen. "Wij kunnen het nog 12 maanden uithouden en dan begint het ook bij ons te etteren. Dat wil niet zeggen dat we dan omvallen, maar dan begint het wel vervelend te worden."

Toen de coronacrisis uitbrak was zijn eerste actie de verkoop van zijn Ferrari. Dat was tegen het zere been van zijn vrouw. "Ze zei: daar heb je hard voor gewerkt. Maar ik zei: het gaat om de beeldvorming, ik kan niet meer in die auto blijven rijden! Dus ik heb 17 maart gelijk afscheid genomen van die auto."

Politieke angsthazen

Hij kijkt ook als ondernemer naar het grote politieke nieuws van dit jaar; er moet volgens hem keihard worden ingegrepen op het Binnenhof. Als het gesprek op de kinderopvangtoeslagaffaire komt, heeft Won Yip dé oplossing: "Je laat de mensen die de problemen veroorzaken, de boel ook oplossen. Kijk, daar gaat het al fout. Wat mij betreft: er uit! Mensen die een probleem maken, kunnen meestal het probleem niet oplossen. Als dat namelijk wel het geval was, hadden ze vaak die problemen niet gemaakt. Zo simpel is het toch gewoon? Ze hebben allemaal gefaald. Die bezem moet er doorheen! Ze zitten elkaar allemaal af te dekken nu."

Hazes

Samen met weduwe Rachel Hazes werkt Won Yip aan een museum over André Hazes. Ook moet er in 2022 een Hazes-kroeg in het centrum van Amsterdam komen. "Dit vind ik echt een cadeautje voor de stad. Rachel en ik hebben daar elke week wel overleg over. Op dit moment hebben wij hier niet veel haast mee. Ik ga liever te laat open dan te vroeg. Rachel zit nu in Spanje en is haar boek aan het afschrijven. We zijn nog op zoek naar een locatie in het centrum van Amsterdam."

De Diepte In: Het was me het jaartje wel! (PowNed) - Frits Huffnagel neemt 2020 door met Won Yip

Ster advertentie
Ster advertentie