Binnenland

Paul Verhoeven over Oscar-inzending: het is ontzettend leuk en gek

foto: Paul Verhoeven en Isabelle Huppert - Foto: ANPfoto: Paul Verhoeven en Isabelle Huppert - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul Verhoeven over Oscar-inzending: het is ontzettend leuk en gek

[NOS] "Frankrijk heeft zich heel Europees opgesteld door de film in te sturen", reageert regisseur Paul Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal op zijn laatste Oscar-inzending. Gisteren werd bekend dat zijn nieuwste speelfilm Elle door Frankrijk is ingestuurd naar de Oscars, in de categorie 'beste niet-Engelstalige film'.

"Het is ontzettend leuk en gek dat een Nederlandse regisseur voor Frankrijk naar Amerika gaat", zegt Verhoeven. De 78-jarige filmregisseur maakte eerder kans op een Oscar met zijn films Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Vierde Man en Zwartboek, maar won de prijs nooit.

"In Frankrijk vonden ze het vast een goede film en een kans voor Isabelle Huppert, de hoofdrolspeelster", zegt Verhoeven bescheiden. "Ik denk dat zij een aardige kans heeft om een prijs te winnen."

Luister hier naar het gesprek met Paul Verhoeven:

De film gaat over Michelle, die wraak wil nemen op haar verkrachter. Verhoeven denkt dat de film in Amerika anders bekeken wordt. "Daar zijn gevallen van verkrachting dagelijks in de pers. Het is een heet hangijzer." Toch wilde geen enkele Amerikaanse actrice de rol spelen.

Verhoeven merkt een duidelijk verschil in de reacties als het gaat om het thema. "Als ik een interview geef in Europa, merk ik dat het thema van verkrachting helemaal niet makkelijk wordt besproken. Er wordt gewoon geaccepteerd hoe het gefilmd is, maar er wordt niet kritisch naar gevraagd."

Verhoeven praat vol lof over hoofdrolspeelster Huppert (63) en denkt dat haar prestatie een grote bijdrage heeft geleverd aan de inzending. "Het feit dat zij zo overtuigend is, trekt het niveau van de film op en wakkert niet per se het politieke debat aan. Ik denk niet dat het zoiets was geworden zonder haar."

De Oscar-nominaties worden eind januari bekendgemaakt. De uitreiking is op 26 februari.

Bekijk hier de trailer van Elle:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie