Binnenland
AVROTROS

Vijf vragen over: het Europees Medicijnagentschap (EMA)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf vragen over: het Europees Medicijnagentschap (EMA)

Vandaag velt het Europees Medicijnagentschap (EMA) een oordeel over mogelijke zeldzame bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Het EMA is al een jaar lang een veelbesproken agentschap. Zo lijkt het steeds machtiger te worden met betrekking tot het goedkeuren van medicijnen. Daarom vijf vragen over het EMA aan Aukje Mantel, hoogleraar Farmacie en internationaal gezondheidsbeleid.

1. Wat is het EMA, wat doen zij precies?

"Het EMA staat voor Europees Medicijnagentschap en laat geneesmiddelen toe tot de markt. Hierbij gaat het om nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Ze stellen daarbij klinische randvoorwaarden, zoals voor welke zieke een medicijn is, of wat de doseringen moeten zijn. Als een medicijn eenmaal op de markt is, blijven ze de medicijnen ook volgen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat nieuwe gegevens aanleiding geven om geneesmiddelen te herzien. Het EMA gaat niet over vergoedingen van geneesmiddelen of het opnemen van geneesmiddelen in behandelrichtlijnen."

2. Kunnen wij als Nederlandse consument blind vertrouwen op het EMA?

"Ik denk dat een medicijn wel degelijk effectief en veilig is als het EMA het goedkeurt. Heel veel experts uit Europa hebben er dan naar gekeken. Een besluit van het EMA is goed doordacht en zeker niet eenvoudig genomen."

3. Er is veel druk vanuit allerlei landen die zo snel mogelijk willen vaccineren. Is het EMA wat dat betreft echt onafhankelijk?

"Het is goed om te realiseren dat het EMA bestaat uit heel veel comités. De leden van die comités zijn voor het grootste gedeelte vertegenwoordigers van de Europese lidstaten. De lidstaten zijn dus het EMA. Natuurlijk zullen de experts uit al die landen druk voelen om een goed besluit te nemen, maar dat is hun dagelijkse werk. Niet alleen ten aanzien van de coronavaccins, maar in zijn algemeenheid. Aan de ene kant wil men natuurlijk zo snel mogelijk toegang geven, maar tegelijkertijd wil men niet iets toelaten op de markt wat niet veilig en effectief is. Ik denk dus dat er zeker sprake is van zorgvuldige besluitvorming."

4. In Nederland hebben wij ook het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Hoe verhouden het EMA en het CBG zich tot elkaar?

"De comités binnen het EMA nemen de besluiten en de vertegenwoordigers in die comités komen vanuit alle lidstaten. In Nederland is dat het CBG. Als in Nederland het CBG een besluit neemt, neemt de Nederlandse vertegenwoordiger van het EMA dit besluit mee. In feite is het CBG dus op een bepaalde manier onderdeel van het EMA."

5. Het EMA controleert onze medicijnen, maar wie controleert eigenlijk het EMA?

"Je zou kunnen zeggen niemand. Als het EMA een besluit neemt, moet de Europese Commissie het bekrachtigen en kan het een besluit herroepen. Maar het EMA is een lidstatenorganisatie, dus individuele lidstaten kunnen wel aan de bel trekken als ze vinden dat een besluit moet worden herzien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie