Binnenland

Boerenprotest zit erop, opkomst was lager dan aangekondigd

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerenprotest zit erop, opkomst was lager dan aangekondigd

Voor de derde keer verzamelden boeren zich vandaag in Den Haag om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De actie was minder groots dan de eerdere demonstraties, vertelt verslaggever Jeroen de Jager in Nieuws en Co. ''Het was minder massaal: er waren minder mensen en tracktoren''.

Een paar duizend boeren hadden zich verzameld op de Koekamp, naast het Malieveld. Er waren toespraken van onder meer Farmers Defence Force, CDA-Kamerlid Maurits von Martels en Forum voor Democratie-Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Vergeleken met eerder was de toon bij het protest een stuk scherper, zegt De Jager. ''Tijdens de eerste twee demonstraties waren de boeren nog in de veronderstelling dat de politiek zou gaan luisteren. Maar dat vertrouwen is helemaal weg, nu er allerlei beslissingen genomen zijn.''

Farmers Defence Force, de organisator van de bijeenkomst, rekende op de komst van zo'n 7500 boeren, maar zo veel kwamen er niet opdagen.

Tocht

Omdat premier Rutte en minister Schouten weigerden om hun excuses aan te bieden voor het Nederlandse landbouwbeleid, trokken de boeren rond half vier richting het ministerie van Landbouw. Daar wilden ze het gebouw beplakken met stickers.

De actie was uiteindelijk van korte duur, vertelt De Jager. ''Een paar honderd man trok richting dat ministerie, maar daar stond een linie van de politie klaar. Na een waarschuwing dat de ME zou gaan optreden gingen de boeren gewoon rustig naar huis.''

Arrestaties

In heel Den Haag zijn acht boeren opgepakt, onder meer voor belediging, het afsteken van vuurwerk en gevaarlijk rijgedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie