Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeesters dreigen met intrekken vergunning bij aanhoudend voetbalgeweld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters dreigen met intrekken vergunning bij aanhoudend voetbalgeweld

Bij aanhoudend voetbalgeweld ligt het intrekken van voetbalclubs zeker op tafel. Dat zegt de Bredase burgervader Paul Depla (PvdA) namens de burgemeesters bij 1 op 1. "Als een dance-event in mijn stad helemaal uit de hand loopt, denk je dat ik datzelfde evenement een jaar daarop dan wéér een vergunning geef?"

Namens de burgemeesters voert Depla het woord in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid en dat doet hij zonder veel meel in de mond te nemen. "Geweld hoort gewoon niet bij voetbal. De clubs zijn het beu, de supporters zijn het beu, stewards haken af en de goedwillende voetbalfan wordt de dupe."

Recent nog mondde de Gelderse stadsderby NEC-Vitesse uit in een ware veldslag. Tegen de verdachten worden celstraffen geëist die oplopen tot zes maanden. "Volkomen terecht", aldus Depla. "Mensen kunnen wel blijven zeggen dat ze werden meegesleurd in de emotie, maar dan hadden ze dat van tevoren moeten bedenken."

In slaap gesukkeld

Er is nu actie nodig, daar zijn de burgemeesters van de speelsteden het over eens. "We zijn een beetje in slaap gesukkeld de afgelopen jaren", stelt Depla. "Met de bouw van veel nieuwe stadions aan het begin van deze eeuw dachten we onze zaken beter op orde te hebben door verbeterde infrastructuur."

Maar nu is volgens de Bredase burgervader dus een actieve houding nodig. "De clubs moeten fors meer in veiligheid investeren, in plaats van in een goeie nieuwe speler kopen." De burgermeester wil dat clubs verplicht een bepaald percentage van hun begroting aan veiligheid besteden.

Lege tribune

Als dat onvoldoende gebeurt, schuwt Depla een intrekking van de vergunning niet. "Een kroeg waar steeds knokpartijen ontstaan, sluit ik toch ook?" Dit hoeft volgens de PvdA'er niet gelijk te betekenen dat NAC de wedstrijden niet meer kan spelen. "Ik kan bijvoorbeeld een tribune die voor onrust zorgt leeg houden. Dan blijft de benodigde politie-inzet ook beperkt."

Ook is Depla voorstander van een meldplicht. "Laat kwaadwillende supporters zich op de dag van de wedstrijd honderd kilometer verderop melden. Zorg dat ze niet in de buurt van het stadion zijn."

De sportieve prestaties van een club mogen ook best lijden onder supportersgeweld als het aan Depla ligt. "Als een club een financiële warboel heeft gecreëerd, worden er punten afgetrokken op de ranglijst. Waarom geldt dat niet bij supportersgeweld?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie