Binnenland
AVROTROS

Landelijk en lokaal bestuur ruziën over woningnood, Kamer wil dat Ollongren de provincie Utrecht dwingt woningen te bouwen in de polder

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijk en lokaal bestuur ruziën over woningnood, Kamer wil dat Ollongren de provincie Utrecht dwingt woningen te bouwen in de polder

Het bouwen van nieuwe woningen om het woningtekort op te lossen gaat de Tweede Kamer niet snel genoeg. Maandag dient het CDA daarom een motie in om Utrecht daartoe te dwingen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Ollongren de provincie Utrecht dwingt om te bouwen in de Rijnenburgpolder, maar lokale bestuurders willen dat niet. "We proberen al 20 jaar woningen te realiseren in Rijnenburg, maar ze zijn er nog steeds niet. Deze polder is het symbool van getreuzel", zegt CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra bij Radio EenVandaag. Daarom wil hij dat er zo snel mogelijk minimaal 22.000 woningen bijkomen in de Utrechtse polder. "De woningnood is hoog, het landelijke belang is nu groter dan het lokale."

Lokale democratie

Terpstra dient komende maandag een motie in om de minister de polder in Rijnenburg aan te laten wijzen als bouwlocatie. Maar volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer is een aanwijzing van de minister een paardenmiddel. "Daarmee overrule je de lokale democratie, dat moet je eigenlijk niet willen", zegt hij.

Nu ook de VVD wil dat de minister gaat ingrijpen in Utrecht, zal er een meerderheid zijn voor de motie van het CDA. Volgens Daniel Koerhuis, Kamerlid voor de VVD, moet het Rijk veel meer regie nemen bij de aanpak van het woningtekort. "We moeten kijken naar locaties buiten de steden waar je veel woningen tegelijk kan bouwen."

Samenwerking onder druk

Het provinciale bestuur van Utrecht is not amused. Volgens GroenLinks-gedeputeerde Huib van Essen verstoort zo'n landelijke ingreep de verhoudingen tussen de provincie en het Rijk. "Het zou de samenwerking onder druk zetten, ook op de lange termijn zou het de samenwerking danig frustreren."

Bovendien is niet voor niets een lokaal bestuur, zegt de gedeputeerde. "Wij willen liever dichter bij de stad bouwen dan in de Rijnenburgpolder. Een nieuwe wijk moet goed bereikbaar zijn, je moet lokale belangen mee laten wegen."

Andere plannen

Volgens gedeputeerde Van Essen heeft Utrecht al genoeg bouwplannen, en hoeft Rijnenburg niet per se bebouwd te worden. Zo wil hij daar juist een energiepark aanleggen met windmolens en zonnepanelen. "We willen tienduizenden woningen bouwen langs de A12-zone, niet bij Rijnenburg", zegt hij. Maar volgens het CDA en de VVD in de Tweede Kamer zijn de bouwplannen van de provincie niet hard genoeg.

Volgens GroenLinks in de Tweede Kamer spelen het CDA en de VVD een politiek spel. GroenLinks Kamerlid Paul Smeulders: "Het CDA en de VVD krijgen in de regio hun zin niet, nu proberen ze het via de Tweede Kamer toch voor elkaar te krijgen. De discussie moet gevoerd worden in de provincie en in de gemeente." Ook volgens gedeputeerde Van Essen zou er sprake zijn van 'commerciële belangen van grondrechten' die meewegen.

Tekort aan woningen

De Tweede Kamer en de provincie komen op deze manier in een impasse terecht. Het is een situatie die de komende jaren mogelijk vaker voor zal komen. Zo wil ook de minister meer regie naar zich toe trekken als blijkt dat er te weinig woningen worden gebouwd.

In september zei ze: "We hebben geen behoefte meer om te wachten op besluiten die niet worden genomen, (..) dan gaan we hier het besluit nemen." Maar of minister Ollongren de motie van het CDA ook gaat uitvoeren? "Ik wacht het debat nog af", laat ze aan EenVandaag weten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie