Binnenland
AVROTROS

We kunnen niet zonder kroongetuigen, zegt strafadvocaat Onno de Jong

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We kunnen niet zonder kroongetuigen, zegt strafadvocaat Onno de Jong

"De kroongetuigenregeling zit goed in elkaar", zegt advocaat Onno de Jong in VINK. "Een kroongetuige wordt gezien als verrader, en zijn advocaat als het verlengstuk van het Openbaar Ministerie of van de verrader zelf. Dat is een volstrekt verwrongen visie. Ik ben advocaat en ik sta een verdachte bij", aldus De Jong.

#204 - Crime de la Crime - De Gifdode - Drie boeken - VINK: De podcastgids van Nederland

De kroongetuigenregeling raakte in opspraak, aanleiding was onder andere een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de beveiliging van de vermoorde broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. De Jong was tot maart dit jaar een van de advocaten van Nabil B.

Fouten in de uitvoering

Volgens De Jong is er "op zich niks mis met de kroongetuigenregeling". "Er zitten goede checks & balances in, maar in de uitvoering kunnen fouten worden gemaakt - zoals in dit geval bij het OM gebeurde. Dat moet beter. De minister zegt de aanbevelingen uit het OVV-rapport over te nemen."

We kunnen niet zonder kroongetuigen, zo stelt De Jong. "Ze zijn het ultieme bewijs. En als je kijkt naar het rendement, het aantal liquidaties dat bewijsbaar is opgelost, dan ligt dat denk ik tegen de twintig."

VINK met Crime de la Crime en De Gifdode

In VINK vertelt De Jong over de podcast die hij samen met collega-advocaat Peter Schouten maakt, Crime de la Crime. Het duo bespreekt spraakmakende zaken en juridische thema's. Ook Renée van Heteren is te gast, zij maakt de podcast De Gifdode, over de zaak rond Yvon K., die ervan wordt verdacht haar partner Chris Grinwis te hebben vergiftigd.

#204 - Crime de la Crime - De Gifdode - Drie boeken - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie