Binnenland

Hockeysters verliezen olympische finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeysters verliezen olympische finale

[NOS] De Nederlandse hockeysters moeten na twee gouden plakken genoegen nemen met zilver. In de finale in Rio pakten de Britsen, na een 3-3 eindstand, in de shoot-out-serie de titel.

De Britse dames hadden Nederland vorig jaar in de finale van het EK verslagen. Dit keer was Oranje opnieuw technisch de betere, maar had weer moeite met de Britse onverzettelijkheid.

Bovendien ging de opponent veel beter met de kansen om. Waar de rushes van de uitstekend spelen Van As stierven in schoonheid en Paumen zelfs een strafbal miste, scoorden de Britsen via Owsley en Cullen. Bij de laatste goal zag keepster Sombroek er niet goed uit. Oranje liet zich echter niet kennen en maakte twee keer gelijk. Na geweldig werk van welten sloeg van Male raak en Paumen maakte er uit een prima geslagen strafcorner 2-2 van.

In de derde periode kwam Nederland voor het eerst op voorsprong. Na een mooie strafcornervariant tikte aangever Van Male de bal de 3-2 binnen. De Britsen dwongen echter, net als in de EK-finale, in het vierde kwart een beslissing via shoot-outs af door een goal van White.

In die shoot-outs eiste keepster Hinch opnieuw een hoofdrol op. De Britse hield drie doelpogingen tegen en zag dat Van Geffen op de paal sloeg. Web zorgde daarop de Britsen het goud.

Ster advertentie
Ster advertentie