Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Inge Dekker, Gloria Wekker en de muzikaalste familie van Nederland

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Inge Dekker, Gloria Wekker en de muzikaalste familie van Nederland

Eerste Kerstdag staat in het teken van mooie interviews, prachtige reportages en diverse spraakmakende gasten. Zo zitten Inge Dekker en Jan Douwe Kroeske vanmiddag op De Perstribune, spreekt Mieke van der Weij met een van de muzikaalste families van Nederland en wordt het marathoninterview gehouden met Gloria Wekker.

Inge Dekker en Jan Douwe Kroeske
Tussen 12.00 en 14.00 uur zitten Jan Douwe Kroeske en Inge Dekker op De Perstribune. Kroeske is Mister 2 Mester Sessies. Onlangs begon hij een crowdfundigsactie om zijn archief, dat dertig jaar aan bijzondere muziekopnamen omvat, te digitaliseren. Oftewel: meer dan vijfduizend tapes doorploegen.

Zwemster Inge Dekker zette dit jaar een punt achter haar imposante zwemloopbaan die haar gouden medailles opleverde bij alle grote toernooien. Toen bij Dekker baarmoederhalskanker werd vastgesteld, knokte ze zich terug tot de Spelen van Rio.

Lees ook: Dieven slaan slag tijdens kerstdiner: twee keer zoveel claims

Wilders-specialist en Holleeder-specialist

In NOS Met het Oog op Morgen schuift de familie Horsch aan: vader Gregor, solocellist bij het Koninkrijk Concertgebouworkest, moeder en freelance celliste Pascale Went, hun dochter Lucie, uitzonderlijk getalenteerd op de blokfluit, en hun zoon en violist Caspar. Mieke van der Weij was bij een kerstspel in Muiderberg, waarbij de familie bij wijze van hoge uitzondering met elkaar samen een opvoering gaf. Vanaf 23.00 uur spreekt zij met de muzikale familie.

Lees ook: 'All I want for Christmas is you', waarom is dat zo'n klassieker?

Gloria Wekker
Het tweede Marathoninterview is met Gloria Wekker. Wekker is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie. In 1984 richtte ze samen met anderen Sister Outsider op, een actiegroep voor zwarte lesbische vrouwen. Wekker vindt dat Nederlanders wegkijken van hun koloniale verleden en zich altijd onttrokken hebben aan een echt debat over racisme. Clairy Polak spreekt vanaf 20.00 uur drie uur lang met Gloria Wekker.

Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Fijne kerstdagen!

Ster advertentie
Ster advertentie